Har pågått i 20 år

10 båter i Vestlandets mest originale seilas

10 båter i Vestlandets mest originale seilas

I helgen foregikk en av årets mest originale regattaer – ikke minst når det kommer til startkontingent og premieutdeling. En av de mest tradisjonsrike er den også.

Otto Hægland fra Os Seilforening er en kjent seilerprofil på Vestlandet, og et godt knippe av Vestlandets seilere kjenner til regattaen «O2en». Denne helgen deltok 10 båter. På det meste har det stilt 15 til start.

– Det hele startet for 20 år siden – omtrent. Det begynte da jeg ikke fikk med meg noen flere Os-seilere til å delta i Neglespretten rett etter nyttår. Det var da jeg tenkte at; hvorfor ikke lage mitt eget arrangement?

STARTKONTINGENTEN. Slik oppstod «O2en» der startkontingenten består i å seile forbi startbåten og høytidelig avsi følgende: «Godt Nytt År Otto!» Når det er gjort, er man med.

Men det hendte at ikke alle gjorde det, og da satte Otto opp en vandrepokal: Diskpokalen. Det sier seg selv at den ikke er så veldig ettertraktet, og i følge Hægland er det kun to, tre stykker som har napp i den.

PREMIENE. De ordinære premiene er derimot ettertraktet – og sjeldne. De kommer fra Ottos egen premiesamling:

– Jeg har jo vunnet noen premier opp igjennom årene, og nå driver jeg resirkulering. Jeg har kjøpt meg en graveringsnål, så nå får de gamle premiene ny inskripsjon og nye eiere.

Den første premien blir delt ut allerede etter første etappe.

– Vi starter med å seile til Kolbeinshavn på Austevoll der vi går i land og har premieutdeling til  beste båt, og premien blir gravert og utdelt der og da. Første båt i mål har ansvaret for å ta i mål de neste. Ved kaffen dikuterer vi returen. Været bestemmer hvor langt vi skal seile, forteller Otto Hægland.

ET LITE PROBLEM. Han innrømmer dog at han nå har et aldri så lite problem – formodentlig temporært:

– Jeg må begynne å seile mer, for nå begynner det å bli tynt i premiesamlingen min. De siste årene har jeg kun seilt Shetland Race og Seilmakeren Doublehanded, og det har ikke gitt tilstrekkelig tilskudd til premiesamlingen, sier han.

Hvem som vant i år?

– Hermod Opstvedt  med sin nye Dehler 34. Fortsetter han slik som han seilte i O2en resten av sesongen, blir han umulig, sier regattasjef Otto Hægland i O2en.