Det trygge må vike for det spektakulære i Volvo Ocean Race

Båtene bør være bygd optimalt for å vinne

Båtene bør være bygd optimalt for å vinne

Flertallet av SEILmagasinets lesere mener at båtene som deltar i Volvo Ocean Race bør være bygd  for å vinne – ikke for å tåle all slags vær.

Publisert Sist oppdatert

Det var ikke noe stort flertall – 54 mot 44 % – i forrige ukes «Veivalget» som mener at VO70ene som seiler rundt jorden i Volvo Ocean Race primært bør være bygd for å vinne racet – ikke for nødvendigvis å kunne tåle all slags vær.

POTENSIALE ELLER SIKKERHET. Foranledningen for spørsmålet: «Bør Volvo Ocean Race-båtene kunne tåle å seile i all slags vær de kan forvente under regattaen, eller må det være en del av spillet at de er bygd for å oppnå målet: Å vinne racet dersom alt klaffer?» var det store mannefallet på etappen til OL-byen Qingdao i Kina, der de lange og flate båtene møtte bankekryss og motsjø av storms styrke.

Flere av kommentatorene til saken frykter at dersom båtene blir bygd for å tåle alt, mistes noe av det spektakulære ved racet – at man atter må tilbake til deplasementsbåter. Volvo Ocean Race skal være spenning og ytelse på grensen av det mulige.

UMULIG SPØRSMÅL. Båtkonstruktør Birger Kullmann er en av dem som har tilkjennegitt sin mening i spørsmålet, et spørsmål ha for øvrig mener er en umulig spørsmålsstilling. Man blir bedt om å ta stilling til to umulige alternativer, mener han.

På grunn av sitt rettende moment, plane skrogfasong og store seilareale mener Kullmann at VO70ene har et fartspotensiale som ligger et kvantesprang over hva som har vært ansett som hurtig tidligere. Utfordringen med disse båtene, mener han, er å få dem til å gå sakte nok, slik at man har styring og kontroll med dem slik at ikke slamming-påkjenningene når de ramler av bølgene blir for store.

KJENNE GRENSENE. De fleste kommentarene er i favør av det spektakulære.  Erling Moen Synnes mener Volvo Ocean Race har synliggjort hvilket fantastisk potensiale det kan være i en enskrogbåt. Og han har en ikke uvesentlig konklusjon:

– Teamene vil som kjent vinne og det betyr at de ønsker komme hele frem. Man må rett og slett lære hvor grensene går for disse fantastiske båtene.

Du kan lese mer av Kullmanns argumentasjon, Synnes’ syn – og kommentarer for øvrig – her.

160 lesere brukte «stemmeretten» sin denne gangen. 89 ønsket spektakulære båter, 71 mente at sikkerheten bør komme først.