For få i aktuell NM-alder

NOK dropper Lag-NM for Optimist

NOK dropper Lag-NM for Optimist

Norsk Optimistjolleklubb fjerner NM-statusen og lager egen lagkonkurranse tilpasset barneidrettsreglene.

Publisert Sist oppdatert

Konkurranse fra andre jolleklasser har ført til dalende interesse i lag-NM for Optimister de siste årene. Nå fjernes NM-statusen, mens en ny konkurranse – tilpasset barneidresttsreglene – oppstår.

VIL SNU UTVIKLINGEN. – Vi har opplevd synkende deltagerantall de siste to årene og ønsker å snu utviklingen. Vi dropper derfor lag-NM i år, men lanserer et nytt alternativ, sier mesterskapsansvarlig i Norsk Optimistjolleklubb (NOK), sier Alf Magne Andersen til SEILmagasinet.no

– Styret i Norsk Optimistjolleklubb (NOK) ser at lagseiling har en meget god læringseffekt for seilerne. Men barneidrettsreglene gjør at det kun er 13-15 åringene som kan være med i Lag-NM. Dette skjer samtidig som flere slutter i Optimist-klassen før de fyller 15 år for å gå over til alle jolleklasser, som  for eksempel Zoom8, fortsetter Andersen.

FERIEKOLLISJON.  Forrige års lag-NM ble lagt til Kristiansand i skolenes høstferie. Deltagelsen var ikke så god som NOK og arrangøren hadde håpet på.

– Dette skyldes først og fremst at vi la arrangementet til en skoleferie. At lag-NM ble arrangert i en klubb utenfor Østlandet, tror vi ikke hadde noe å si for deltagelsen. Tvert i mot ønsker NOK å stimulerere klubber i hele landet til å ta på seg slike seilarrangementer fremover siden det har stor betydning for rekrutteringen landet rundt.

FØLHER REGLENE. – Barneidrettsreglene stiller som krav at deltagere i et NM må ha fylt 13 år. Mens mange forlater optimistklassen allerede når de er 14. Har dette noe å si for lave deltagertall?

– Sannsynligvis. Det er det mange seilforeninger som ikke klarer å stille lag til et Lag-NM. Og siden vi ser at yngre seilere med fordel kunne vært med på lagseiling, ønsker vi å legge til rette for dette. NOK-styret har vedtatt å droppe lag-NM for Optimist i 2009. Isteden skal det skal arrangeres en egen NOK-lagkonkurranse der også 11- og 12-åringene kan delta. Nye regler for sammensetning av lag vil utarbeides av NOK i løpet av våren. avslutter Alf Magne Andersen.

Les mer om Norsk Optimistjolleklubb på www.optimistjolle.no