Seiltinget 21. og 22. mars 2009

Mange forslag kan gi store endringer

Mange forslag kan gi store endringer

Lisenser, seilkretser eller ikke seilkretser, klasseklubber, stor-NM, handlingsplan, valg og til syvende og sist penger er hva som kommer til å stå i fokus under seiltinget i Stavanger. Det kan bli en lang ferd mot store endringer.

Publisert Sist oppdatert

Mens seiltinget i mange år har vært en søvndyssende affære, tyder alt på at seiltinget 2009 vil bli det stikk motsatte, og går flere av de forslagene som vil bli tatt opp til votering igjennom, vil det bety flere vesentlige endringer i norsk seilsport.

Flere kontroversielle saker står på sakslisten, to av dem dreier seg i hovedsak om penger.

PENGER. Det ene forslaget dreier seg om en kontingentheving for seilforeningene. Nå betales det kr 45 for hver foreningsmedlem til NSF. Denne kontingenten er foreslått hevet til kr 120. Det vil øke seilforbundets inntekter med 2.1 mill. kroner.

Det andre forslaget går på innføring av obligatorisk lisensforsikring for å kunne seile regattaer – og det vil gjelde alle som er om bord i alle terminfestete regattaer.  Det vil bety en årlig kostnad per seiler på ca. kr 500 for seniorer og 400 for juniorer.

REGIONER. Omorganisering av kretsleddet er en annen viktig sak som vil – om den blir vedtatt – sette spor etter seg. I stedet for de nåværende seilkretsene som i all hovedsak følger fylkesgrensene, foreslår styret å opprette syv regioner. 

STOR-NM. Det foreligger to forslag til avvikling av stor-NM. Begge blir avvist av styret i NSF, som imidlertid foreslår at NMet arrangeres i klasser der majoriteten er juniorer.

KLASSEKLUBBENE. Klasseklubbenes representasjon på seiltinget er også tema, men styrets innstilling er å ikke gjøre endringer. En eventuell endring krever endring av NSFs lover.

TOPPIDRETTSMODELL. Seiltingets delegater skal også arbeide seg igjennom en stor handlingsplan for 2009–2011 der blant annet seilforbundets nye toppidrettsmodell med OL og internasjonal havseilas (NORSTEAM-prosjektet) representerer spisene i to parallelle karriere-pyramider.

NYTT STYRE. Til slutt er det valg, der Peter L. Larsen er foreslått som president i spissen for et styre med flere nye ansikter.

Summen av alle vedtakene som fattes på seiltinget kan bety at norsk seilsport har endret kurs når delegatene reiser hjem søndag kveld 22. mars.