Mens de fleste andre diskuterer…

E-jolle-seilerne trener hardt og håper på «riktige» tingvedtak

E-jolle-seilerne trener hardt og håper på «riktige» tingvedtak

I helgen har de beste Europajolle-seilerne vært på treningsleir i Danmark, og fra det ståstedet har Thore Hammarstrøm i Drøbaksund Seilforening sendt SEILmagasinet en rapport og et partsinnlegg før seiltinget. For i likhet med mange andre venter også E-jolle-seilerne spent på hva seiltinget beslutter.

Publisert Sist oppdatert

Mens store deler av SeilerNorge har diskutert med glo-varme tastaturer her hjemme denne helgen, har elitelaget til E-jollene gjennomført nok en flott treningsamling i Fredericia i Danmark. Den andre i rekken av i alt tre planlagte samlinger sammen med danske og svenske E-jolleseilere.

TRE DAGER TRENING. Med avreise torsdag ettermiddag og fri fra skole og jobb for seilere og foreldre som sjåfører fredag,  fikk seilerne også denne en gangen gjennomført en trening over tre dager.

Fredericia og Lillebelt kunne som sist by på gode vindforhold og noen flere varmegrader enn her hjemme,  samt en meget hyggelig og imøtekommende Lars Thommasen fra Fredericia Seilforening som ikke visste hva godt han kunne gjøre for de norske seilerne.

TRENERE MED FAGLIG KOMPETANSE. De 35 seilerne som deltok på samlingen, ble trent av ringrevene Bård Birkeland og Christoffer Gundersen. Begge er vel meriterte E-jolle seilere som vet hva det dreier som om for å bli best til å seile. Verdifull instruksjon ble gitt  på  vannet og i sene timer på land, fra taktiske tips til finjusering av teknikk, slag, start, kryss, lens og merkerundinger. 

PÅSKEREGATTA OG TRENING PÅ GARDASJØEN. Siste og tredje samling i Danmark er om 14 dager, før sesongen tar til for alvor i påsken på Gardasjøen. Her blir den internasjonale regattaen, Torbole International Europe-meeting,  den første store styrkeprøven med over 100 E-joller på startstreken. 

Deretter er det en ny fire dagers treningsamling på Gardasjøen sammen med seilere fra  Sverige, Danmark, Tsjekkia og Polen. Til Garda har også flere andre norske «coming»  E-joller meldt seg på.

STENUNGSUND OG NORGES CUP.  Neste post på programmet etter påske er en ny, stor regatta med  120 – 150 deltagere – den  tradisjonelle,  internasjonale jolle-regattaen i Stenungsund. Deretter bærer det hjem til Norge og første NC og første kvalifisering til årets mesterskap den siste helgen i april.

STØTTE FRA NSF. Norsk Europajolleklubb har i år lagt opp til et meget ambisiøst, godt og tett program for de aller ivrigste i klassen. Det mangler heller ikke på lyst og vilje blant seilerne.  Positivt er det også at NSF støtter opp med trenerkrefter på de fleste samlingene og årets VM.

SOLBERG OG SPENTE E-JOLLE-SEILERE. I likhet med Erik Ph. G. Solberg som påSEILmagasinets nettsider, er E-jolle seilerne spent på det nye toppidrettsdokumentet som skal presenteres på seiltinget om 14 dager – mens de gjennomfører sin siste treningsamling i Danmark.

FREMTIDEN LIGGER I HISTORIEN. Seilerne tar det nok som en selvfølge at når Solberg i samme innlegg snakker om å prioritere ned, at han da ikke har tenkt å prioritere ned E-jollen.

 

I hvert fall når han sier at det er en sammenheng mellom fortid og fremtid.   Det finnes vel knapt noen klasse enn nettopp Europajollen som har gitt NSF flere OL-seilere og som også har prestert i OL.

FLOTTE TILTAK AV NSF. Det kan virke som at NSF også er klar over dette ved at de nå støtter opp om klassen som de gjør, et veldig positivt tiltak som heller ikke koster all verden i disse tider hvor det handler om å spare penger. Eller sagt på en annen måte. Tenke smart for å få mest igjen for hver krone man bruker.

Dersom NSF støtter alle klasseklubbene på lignende måte som de gjør med NEK, vil man sikre seg at alle talenter kan bli oppdaget og ivaretatt  med tanke på å komme på landslaget. Kanskje også på en langt rimeligere måte for NSF enn hva som i dag praktiseres.

Kan hende vil Solberg være enig i at en bedre løsning vil være å organisere og  prioritere anderledes i stedet for å prioritere ned.

FORSLAG FRA NESODDEN SEILFORENING.  Derfor oppfordres deltagerne på tinget til å lese Nesodden Seilforenings forslag til ny Toppidrettsmodell hvor nettopp mer av arbeidet gjøres i samarbeid med klasseklubbene.

Styret i NSF har riktignok anbefalt at forslaget avvises og blant annet begrunnet det med  at det er NSF som besitter den faglige kompetansen.

Med all respekt for NSFs  trenere og deres faglige kompetanse, men det  finnes også mye faglig kompetanse i det arbeidet klasseklubbene gjør. Et raskt blikk på hvilke trenere NEK har engasjert, er en bekreftelse på dette. Det samme kan sies om andre klasseklubber.

HVA VIL NSF PRESENTERE? Hva NSF vil presentere for slags ny modell, er vanskelig å si. Foreløpig består sakspapirene av noen powerpoint presentasjoner i stikkords form, hvor det eneste synlige som nytt, er at det også skal satses på storbåtseiling/matchseiling som toppidrett. Det kunne vært en fordel å få se hele dokumentet før tinget. Derfor en oppfordring til NSF om å legge ut dokumentet  på nettet.

ET TANKEKORS. Ser man på dagens ungdomsklasser stopper alderen på 18 år. Da blir seilerne borte fra jolleseiling. De som fortsetter, har flyttet seg til Toppseil, men kun få av disse fortsetter også som aktive seilere.

Kan årsaken være hvordan toppidretten er organisert i dag?

Et tankekors er det at for få år tilbake, var det langt flere seilere over 20 år som var godt organisert gjennom klasseklubbene.

Det hjelper lite å få orden på lisensavgift og økonomi for videre satsing på seiling som toppidrett hvis utøverne uteblir. Derfor bør det nye toppidrettsdokumentet også bli en viktig sak på seiltinget.