Gir grunnlag for flott seilmiljø

Imponerende vinterseiling over hele landet

Imponerende vinterseiling over hele landet

Norges Seilforbunds 1. visepresident, Peter L. Larsen, er imponert over seiler-aktiviteten i Norge, ikke minst blant barn og unge. – Jeg tror den langsiktige innsatsen som er lagt ned i barne- og ungdomsarbeidet rundt om i foreningene har bidratt sterkt til det flotte seilmiljøet vi i dag har rundt om langs kysten, sier han i denne artikkelen han har sendt SEILmagasinet.

Publisert Sist oppdatert

OM SEILSESONGEN, VINTERSEILING, BARN OG UNGE OG SLIKT…..

Inntil for ganske få år siden var seiling en aktivitet som i Norge nesten utelukkende ble bedrevet sommerstid. Vårpussen begynte ved påsketider og man avsluttet en eller annen gang i første halvdel av oktober. Med andre ord varte sesongen sjelden mer enn 6 måneder årlig. Det sier seg selv at man da får en ikke så rent liten ulempe i forhold til de seilnasjoner som har et bedre temperert klima.

De senere årene har en sett en svært hyggelig utvikling rundt dette i Norge. En ser stadig flere seil på fjorden året rundt. Bedre seiltøy har medvirket til dette, og klimaendringene har nok også hjulpet til. Langs store deler av kysten arrangeres treningssamlinger for joller gjennom hele vinteren, og flere og flere seilforeninger har stor suksess med vinterregattaer for storbåt. Vi ser av reportasjer i seilmagasinene at et imponerende antall båter stiller til start på disse arrangementene.

Seiling er på denne måten mer og mer blitt en helårsidrett, noe som selvsagt vil ha innvirkning på ferdighetsnivå og ikke minst vil det bidra til en bedre kontinuitet i foreningslivet. Man går ikke så lenge i dvale, men holdes i gang.

Ikke minst er dette viktig for de yngre seilerne. For de aller yngste føles det nok fortsatt tryggest å bli kjent med seil- og sjølivet i den lyse årstid. Men for de litt eldre betyr kontinuitet mye. Seilsporten har alltid strevet med at vi mister mange i alderen fra 13 år. Dette har flere årsaker, men det hjelper helt klart med et helårstilbud, slik at man ikke ”fristes” for mye av andre aktiviteter i løpet av den lange vinterpausen.

Jeg har selv hatt gleden av å følge en del av vintersamlingene som arrangeres for joller. Når over 25 jolleseilere går ut i snøvær den 10.januar 2008 eller minus 1 i januar 2009 så ser vi at der bor noe i disse seilerne. Det beste av alt, de gjør dette med fryd i blikket ! Både for små og store er det vel litt kjekt å kunne nyte anseelse som en av de ”tøffeste av de tøffe og hardeste av de harde” også……….

Jeg velger å tro at den langsiktige innsatsen som er lagt ned i barne- og ungdomsarbeidet rundt om i foreningene har bidratt sterkt til det flotte seilmiljøet vi i dag har rundt om langs kysten.

Norges Seilforbund har i flere år nå satset sterkt på å bidra til denne utviklingen. Det er bl.a. utarbeidet materiell, der fordeles betydelige spillemidler til utstyr og mange får verdifulle ressurser stilt til rådighet via våre aktivitetskonsulenter. Feva-prosjektet som ble lansert i desember er blitt en suksess og båtene blir å finne i stort antall i løpet av våren.

NSF videreutvikler stadig sitt tilbud, og lanserer nå et nytt konsept kalt ”Barne- og Ungdomsvennlig Seilforening”. Vårt barne- og ungdomsutvalg har lagt ned mye godt arbeid i dette, og det vil inneholde spennende elementer til glede og nytte for de foreningene som vil ta del i det. Følg med på www.seiling.no !

Vårt mål er fortsatt at de beste av våre seilere skal bli internasjonale vinnere. Men hvor havner den store mengden ? Jeg tror ikke jeg tar mye feil om svært mange av dem etter hvert blir å finne i klasse- og storbåtmiljøene, og vil bli gode bidragsytere til øket bredde i fremtiden. God bredde er ikke utelukkende et delmål for å oppnå en styrket topp. God bredde er et fullverdig mål i seg selv og fortjener i høyeste grad vår fokus.

Sesongen er i gang, sett seil !