Shorthandedsamling 31. mars

Slik håndterer du stor båt med kun to om bord

Slik håndterer du stor båt med kun to om bord

Båthåndtering – det er hva som står på dagsorden når shorthanded-seilerne til sin 3. vintersamling på tirsdag 31. mars. På podiet står blant annet landets kanskje to beste båthåndterere, Tor Hove og Kjell Inge Heiberg, som skal dele sine erfaringer med tilhørerne.

Publisert Sist oppdatert

Å håndtere en båt med kun to seilere om bord krever helt andre teknikker enn om båten har et fulltallig mannskap. Nøkkelen til suksess er å analysere hva hver enkelt manøver består i av enkelt-elementer, for så å sette dem sammen igjen sekvensielt – i riktig rekkefølge.

Dette er hva Tor Hove, Kjell Inge Heiberg og Geir Inge Juriks kommer til å gjennomgå i detalj og terpe på, og ordet «sekvensielt» kan du like gjerne venne deg til først som sist – og forstå betydningen av.

FOR TUR OG REGATTA. Dette er like betydningsfullt enten du seiler på tur eller deltar i en regatta. For begge parter er det helt avgjørende at man har full kontroll på det man gjør under hele gjennomføringen av manøvren – at den kort og godt foregår på en tryggest mulig måte. Det regattaseileren kan gjøre i tillegg, er å øve seg på at den blir gjennomført hurtigst mulig.

Landets ledende shorthanded-seilere har forsket mye på dette området, og de har etter hvert funnet frem til teknikker som både er trygge og raske, og det er dette de tirsdag 31. mars gjerne vil lære bort til mange andre.

BEGRENSET ANTALL. – Vi har 70 plasser til rådighet i lokalene på Dronningen, og som vanlig er det førstemann til mølla som gjelder, sier Simen Løvgren, leder av Shorthanded Sailor Norway (SSN).

Programmet starter klokka 18:00, men de som vil styrke seg med en middag på forhånd kan ankomme kl 17:00. Påmelding kan du gjøre på SSNs hjemmeside. Prisen er kr 150, men betaler du kr 300 blir du også medlem av SSN – og kan nyte godt av andre goder – og støtte det arbeidet SSN gjør.

KONKRET. Rent konkret vil dette bli gjennomgått på samlingen tirsdag:

Formålet med kvelden:

- Gi en oversikt over de ulike løsninger som finnes og hva som er fordeler og ulemper

- Vise konkrete teknikker for de ulike konseptene

- Stimulere hver enkelt til å finne gode løsninger for sin egen båt

Konsepter:

- Forseilsløsninger

- Spinnakerløsninger

Forseil:

- Rullegenoa

- Stagkroger

- Racingprofil

Spinnaker:

- Symmetrisk

- Asymmetrisk på senterlinje

- Asymmetrisk på bom

Spinnaker jibb

- Symmetrisk

- Aymmetrisk

- Asymmetrisk på bom

Annet utstyr:

- Strømpe

- Rullesystemer for asymmetrisk