Tre nordmenn med etappeseier i VOR!

For EDITORIAL USE only, please credit: Dave Kneale/Volvo Ocean RaceEricsson 3, skippered by Magnus Olsson (SWE) finish first into Rio de Janeiro on leg 5 of the Volvo Ocean Race, crossing the line at 10:37:57 GMT 26/03/09, after 41 days at seaThe ...

ERICSSON NORDIC-triumf i Rio de Janeiro!

Klokka 10:37:57 GMT kunne skipper Magnus Olsson slippe spenningen løs og konstatere at ERICSSON NORDIC har vunnet etappen Qingdao–Rio de Janeiro. Over 40 døgn med intens regattaseiling er over – triumfen er et faktum!

Publisert Sist oppdatert

Over 40 døgn på havet er over for ERICSSON NORDIC. Storm, stille, varmt og kaldt kan nå byttes med boblevann og seiersjubel. ERICSSON NORDIC har gått i mål som første båt i Rio de Janeiro – etter en lang, spennende og stille innspurt i Volvo Ocean Race 2008–2009.

Etappen har vist at Aksel Magdahl hører hjemme i verdenstoppen blant navigatører. Magdahl har ført ERICSSON 3 til 2. plass ved «gaten» 36 grader syd, seier ved «gaten» Kapp Horn og nå til etappeseier Qingdao–Rio de Janeiro. Den lengste etappen, over 12 000 n mil, i Volvo Ocean Race' historie. Og det etter at båten kom for sent til starten i Qingdao – med et mannskap som ikke kunne sies å ha den beste oppladingen for 1 1/2 måned på havet.

Aksel Magdahl er ikke eneste nordmann om bord: Eivind Melleby og Arve Roaas gjør sitt til at 30 prosent av det nordiske laget består av nordmenn. For Arve Roaas sin del var dette første gangen han seilte om bord i en VO70.

DET BESTE. I en epost rett før målgang skrev Aksel Magdahl følgende:

– Det har vært en stor etappe, altfor stor til å bli filosofisk om dette nå. Men en ting er sikkert: alle har gitt absolutt det beste de har hele veien.  

– Dette er en lagseier. Vi skylder alle de som bidro til at vi kom oss til startlinjen på denne etappen en stor takk, skriver vinnernavigatøren Aksel Magdahl.

Ved den seneste oppdateringen var fortsatt ERICSSON INTERNATIONAL i «stealth modus» da hadde E3 2 n mil igjen til mål. Det betyr at Torben Grael & Co er minst 50 n mil bak. ERICSSON NORDIC har også slått PUMA med ca. 100 n mil.

Med etappeseieren til ERICSSON NORDIC ser poengfordelingen slik ut etter etappe 5: (forutsatt at de som fortsatt er på havet kommer i mål i den rekkefølgende de ligger)

1) ERICSSON INTERNATIONAL, 63,5 poeng

2) PUMA RACING TEAM, 53 poeng

3) TELEFONICA BLUE, 50,5 poeng

4) ERICSSON NORDIC, 43,5 poeng

5) GREEN DRAGON, 39,5 poeng

6) TELEFONICA BLACK, 21 poeng

7) DELTA LLOYD, 12 poeng

8) TEAM RUSSIA, 10,5 poeng

VINNERLAGET ERICSSON NORDIC:

1. Magnus Olsson, SWE, skipper

2. Aksel Magdahl, NOR, navigatør

3. Thomas Johansson, FIN, rormann

4. Arve Roaas, NOR,  trim/rormann

5. Magnus Woxén, SWE, trim

6. Eivind Melleby, NOR, rormann

7. Martin Strömberg, SWE, trim

8. Jens Dolmer, DEN, cockpit

9. Anders Dahlsjö, SWE, baugmann

10. Martin Krite, SWE, baugmann

11. Gustav Morin, SWE, Mediamann

NORSK SEIER:  Blant etappevinnerene finner vi Eivind Melleby, Arve Roaas og Aksel Magdahl. Sistnevnte har vist fremragende egneskaper som navigatør og har slått flere av verdens beste navigatørhoder på etappen. (Foto: Gustav Morin/Ericsson Racing Team)

ENER-NAVIGATØR: Aksel Magdahl har vist at han er rette mannen på jobben. Hans veivalg har hele tiden vist at dette mestrer han og det har gitt ERICSSON NORDIC etappeseieren. (Foto: Gustav Morin/Ericsson Racing Team)

SEIER-SKIPPER: Magnus Olsson, 60 år gammel Whitbread/Volvo-veteran, har levert varene og tatt laget sitt til etappeseier.  (foto: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race)

FISKERIMESTER ROAAS: Arve Roaas kom med på ERICSSON NORDIC-laget i siste liten i Qingdao. For ordens skyld: Hans oppgaver om bord er rormann og trim – ikke fisker. (Foto: Gustav Morin/Ericsson Racing Team)

FANGSTMENN: To fornøyde nordmenn, Eivind Melleby og Arve Roass, med «the catch of today». (Foto: Gustav Morin/Ericsson Racing Team)

MR. MELLEBY: Eivind Melleby er en del av ERICSSON NORDIC. Etter over 40 døgn i havet kan han slappe av og vite at de tok etappeseieren.