Nå kan du få nytt LYS-tall før du kjøper nytt utstyr

NORLYS lanserer LYS-kalkulator

NORLYS lanserer LYS-kalkulator

NORLYS er innstilt på å yte maksimal service overfor alle LYS-seilere, og klasseklubben lanserer nå det de kaller en LYS-kalkulator. – Mange båteiere ønsker en tilbakemelding om hva endret utstyr vil bety for LYS-tallet før de kjøper utstyret. Dette ønsket kan nå oppfylles, sier Håvard Ravn Ottesen, leder av NORLYS.

Publisert Sist oppdatert

– NORLYS er ikke en designregel, og derfor vil man ikke få tilbakemelding på utrustningen før utstyret faktisk er produsert og installert i båten. Med LYS-kalkulatoren vil det imidlertid nå være mulig å revidere båtens LYS-tall automatisk, sier Håvard Ravn Ottesen til SEILmagasinet.

FØRE VAR. Derved vil du kunne se hvilken effekt for eksempel et større seil vil ha for LYS-tallet – før du faktisk går til innkjøp av seilet.

Ottesen forteller at tjenesten er operativ fra og med i dag, og ved å fylle ut LYS-kalkulatoren og sende den som vedlegg til lys@norlys.org, vil du få ditt nye LYS-tall tilsendt.

GJENNOMTESTET. LYS-kalkulatoren har vært under utprøving gjennom vinteren og den er utviklet i samarbeid med forskningsmiljøet ved NTNU/SINTEF i Trondheim.

– LYS-komitéen har testet denne med svært gode resultater, sier Ottesen.

 

– For båter som allerede er registrert med mål trenger man kun å fylle ut båtens seilnummer og båttype og de målene man ønsker å endre før innsending av skjemaet. Nye båter må ha alle felter utfylt, forteller Håvard Ravn Ottesen.

DATABASE-BASERT BEHANDLING. Det som så skjer er at E-posttjenesten leser vedleggene automatisk og legger dem inn i databasen der seilnummerne matches. Den matematiske modellen for LYS genererer så et svar på nytt LYS-tall med de foreslåtte endringene, som så sendes umiddelbart til båteier.

– Men for å unngå at det blir spekulert i LYS-regelen, er det satt en maksimalgrense på en prøvekjøring per båt per døgn i systemet, sier han og håper dette kan bli en nyttig tjeneste for alle som vurderer å endre utstyr som vil ha innvirkning på LYS-tall-beregningen.

STOR TRAFIKK. Ottesen kan også fortelle at de nye LYS-tallene som er gjeldende for denne sesongen og som har sin opprinnelse i endringer i den svenske LYS-tabellen i vinter, har skapt atskillig trafikk til det nyopprettete LYS-kontoret. En rekke eiere har kontaktet kontoret med spørsmål om sitt nye LYS-tall.

Den nye LYS-kalkulatoren er i den forbindelse oppdatert mot de aller siste endringene, slik at resultatet den gir skal være riktigst mulig.