Søk i arkivet

Verdenscup i Hyeres, FrankrikeMedaljerace innen rekkevidde for Moberg og Ruth

Etter gårsdagens seilaser i  verdenscupen i Hyeres (Frankrike) styrket både Peer Moberg og Kristian Ruth sjansene sine til å nå medaljeracet i morgen i henholdsvis Finnjolle og Laser. Men det er svært jevnt – ikke minst for Ruth.

– Jeg er veldig godt fornøyd og i dag blir en spennende dag. Det skal deles ut mange poeng, samtidig som ytterligere en av de gjennomførte seilasene kan strykes – og det kan gi store utslag, forteller Kristian Ruth til SEILmagasinet.

I gårsdagens seilaser seilte Ruth seg inn til en 12. og 13. plass, og med de plasseringene rykket han opp til 8. plass sammenlagt, men det er meget jevnt og dagens seilaser vil bli helt avgjørende..

JEVN SERIE. – Paul Goodison fra England er i en klasse for seg og kommer til å vinne, men fra plassene 2 til 20 er det helt åpent. Selv har jeg en forholdsvis jevn serie og kan tåle en dårlig seilas uten at det betyr katastrofe, mens andre er mer ujevne og vil rase nedover listene med en bom til. Men jeg har ikke akkurat finregnet på dette, sier han.

Til nå har forholdene vært lette og vanskelige med mange vindskift. Solgangsbrisen i Hyeres kommer over land, men det har hele tiden stått en vind i høyden i motsatt retning, og dette har vært årsaken til de lette og skiftende forholdene som ikke har gitt vind over 10 knop til nå.

VANSKELIG. – Det er ikke så lett å forstå mønsteret i slikt vær, så det gjelder å holde øynene oppe og seile på den vinden man ser rundt seg – og ikke minst følge magefølelsen, sier Kristian.

En annen viktig egenskap er å kunne seile seg opp fra en dårlig posisjon.

– Dette er Paul Goodison en mester i. Han er aldri først på første merke og kan gjerne seile seg opp fra en 15. til en 5. plass. Når jeg selv er havnet litt bak i feltet fokuserer jeg på å seile i fri vind og der hvor det er mest trykk, og jeg forsøker å være ekstremt skjerpet på dette, noe som er veldig slitsomt mentalt, forteller Kristian Ruth til SEILmagasinet på morgenkvisten i dag tidlig – før han skulle ut på løpetur med derpåfølgende frokost.

HÅPER PÅ BINGO. Etter 8 seilaser har Kristian Ruth 59 poeng, og det er kun 13 poeng opp til 2. plass. 13 poeng den andre veien vil bringe ham ned til 16. plass og ut av gullfinalen, som de 10 beste etter dagens seilaser får seile. Kristians dårligste tellende plassering er en 13. plass.

– Det jeg kan håpe på i dag er litt bingo-forhold der flere av konkurrentene foran meg ryker på en smell i en av seilasene, slik at de må trekke med seg en dårlig plassering sammenlagt, sier Ruth.

STØRRE SJANSER. For Peer Moberg, som også ligger på 8. plass i sin klasse, Finnjolle, er ikke marginene så små.  Han har 82 poeng, og det er 15 poeng ned til 11. plassen som setter ham utenfor gullfinalen. Slik sett er sjansene større for Moberg enn for Ruth når det gjelder å nå den.
I går oppnådde Moberg en 9. og en 21. plass, og med dem ble veien oppover listen et hakk tyngre. Opp til 7. plass er det  nå 18 poeng, men med to gjenstående seilaser og gullfinale kan mye ennå skje – og det kan skje positvt i favør av Moberg som har enorm rutine.

PÅ DET JEVNE. I RS:X seilte Sebastian Wang-Hansen  inn til 19. og 24. plass i sølv-finalen, og med de plasseringene ligger han på 71. plass. Marthe Enger Eide fikk 49. og 28. plass og innehar 34. plassen i Laser Radial.

Komplette resultatlister og bilder finner du på regattaens hjemmeside.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen