Se filmen til konstruktøren James Wharrams nyeste seilkano-prosjekt

Surfet i land og donerte original båt til befolkningen

Surfet i land og donerte original båt til befolkningen

Polynesiske proaer og katamaraner har inspirert mange båtkonstruktører og historikere, ikke minst James Wharram. Nylig surfet den legendariske konstruktøren i land med sin nyeste båt på en liten polynesisk øy – og donerte båten til befolkningen der.

Publisert Sist oppdatert

The Lapita Voyage kaller James Wharram prosjektet sitt, og en 4000 nautisk mil sjøreise begynte i november 2008. LAPITA er en dobbelkano basert på skrogene til tradisjonelle polynesiske kanoer slik de er blitt bygd på de små øyene Anuta og Tikopia helt øst i kjeden av Solomon-øyer gjennom uminnelige tider.

James Wharram og Hanneke Boons reise gikk fra Philippinene, via Indonesia, New Guinea og endte til slutt på Anuta. Der ble båten donert til befolkningen til transportbruk mellom øyene.

TRADISJONELL NAVIGASJON. Under siste del av reisen overlot Wharram båten til fem av øyboerne på Anuta, som navigerte de siste 170 nautiske milene på tradisjonelt, polynesisk vis ved blant annet å bruke stjerner, solhøyden og bølgeretning og –mønstre til navigeringen.

– Hanneke, som er en dyktig navigatør, men ved bruk av moderne instrumenter, fant denne formen for navigasjon svært befriende. Da kunne hun rette oppmerksomheten mot omgivelsene, fremfor å kikke på instrumentene hele tiden, sier James Wharram til SEILmagasinet.

GJENNOM BRENNINGENE. Og polynesieren Tulano, som var navigatøren om bord,  seilte «bang on» på den vesle øya Anuta. Og der landet båten på polynesisk vis – gjennom brenningene – hvoretter den ble tatt på land og døpt gjennom en tradisjonell sermoni. Du kan se det hele på filmen.

Nå er den 29 fot store dobbelkanoen bemannet av et mannskap på fem og er i bruk mellom de polynesiske øyene.

ORIGINALEN. – På slutten av filmen, påpeker Wharram, – kan man se en gammel, original  uteriggerkano som er i slekt med LAPITA. Ifølge innbyggerne på Anuta er båten fra 1815, og den brukes kun noen få ganger i året.

James Wharram, hvis alder er ukjent,  har tegnet, bygd og seilt katamaraner i over 50 år. Det er solgt over 10.000 sett av tegningene hans og tusenvis av katamaraner er å finne rundt i verdens havner.

Flyt Forlag utga for ikke så lenge siden boken hans, «Med en kvinne i hvert skrog» der han forteller om en katamaranreise på flere plan sammen med de to tyske kvinnene Ruth og Jutta, der Jutta fødte ham en sønn.

Du kan også lese mer om den fargerike mannen og konstruksjonene hans her.