Seilmakeren Doublehanded 2009

Debut for nytt trackingprogram ved hjelp av mobiltelefoner

Debut for nytt trackingprogram ved hjelp av mobiltelefoner

Når Seilmakeren Doublehanded starter i morgen, vil båtene bli fulgt i kartet ved hjelp av mobiltelefoner. Det gjøres ved hjelp av helt ny programvare, Sailtracker, som benyttes for aller første gang.

Publisert Sist oppdatert

Det nye programmet er i sin første fase, og Seilmakeren Doublehanded er å betrakte som en aller første test. I denne første fasen er det selve trackingen som vil bli testet, men senere vil det komme en rekke tjenester basert på toveis-kommunikasjon mellom mobiltelefonen og databasen som samler data om båtenes posisjon.

– Vårt mål er å gjøre regattaene mer spennende og mer interessante – både mens de pågår, men også etterpå. Dette gjelder for seilerne selv såvel som for publikum, sier Robert Bjærum og Geir Melby i Tellu AS som står bak utviklingen av programmet.

NY TEKNOLOGI. Tracking av seilbåter er ingen nyhet i seg selv, ei heller tracking av mobiltelefoner, men med over 100 båter som skal legge ut på Seilmakeren, er det første gang tracking ved hjelp av mobiltelefoner var blitt gjort i så stor skala – og på denne måten.

– Den største utfordringen er ikke programmene og klientene vi har utviklet, de har vi testet og er rimelig sikre på, men å få alle de ulike mobiltelefonene og enhetene til å virke som de skal. På mange måter er mobiltelefon-teknologien der PC-verdenen var for 10–15 år siden med mange ulike plattformer og forskjellige operativsystemer, sier Geir Melby.

IKKE ALLE VIL KUNNE BLI TRACKET. På grunn av nettopp dette vil neppe alle båtene kunne bli tracket denne gangen, for dersom ingen av de to om bord har telefoner som tilfredstiller de tekniske minstekravene, lar det seg kort og godt ikke gjøre å få båtens posisjon videreformidlet. Under regattaen vil det derfor forefinnes en liste over disse båtene. 

Båtenes posisjon vil bli oppdatert hvert halve minutt under Seilmakeren Doublehanded.

MÅ HA STRØM. Seileren selv er en viktig del av trackingen, og første bud er at det er strøm på mobiltelefonen. Uten strøm, ingen posisjon.

Trackingen kan foregå ved hjelp av flere enheter. Det ideelle er en mobiltelefon som støtter java og som har innebygd GPS. Har ikke telefonen GPS, kan den knyttes til en ekstern GPS-enhet via en blåtann-forbindelse. Tracking-systemet tar også inn posisjoner fra båter med AIS-sender, og en fjerde måte er å koble en multiplexer med blåtannkommunikasjon til båtens instrumenter via NMEA- eller Sea-talk-utgangene (Raymarine) som da vil sende informasjonen videre til mobiltelefonen.

– Med den siste løsningen kan alle båtens data – ikke bare posisjonen – sendes via mobiltelefonen, sier Melby og antyder at det er den aller mest spennende løsningen som vil kunne bli systemets mest avanserte versjon.

Under Seilmakeren Doublehanded vil båtenes posisjon vises, men i senere versjoner av Saitracker vil seilerne selv kunne holde seg oppdatert – ved hjelp av mobiltelefonen sin – om for eksempel hvordan de ligger an korrigert for LYS-tallet de har.

RESULTAT AV FORSKNING. – Det har tatt oss 20 årsverk å skape den plattformen vi bygger denne trackingteknologien på. Den er basert på en fullstendig toveis kommunikasjon mellom mobiltelefonene og vår server. Dette sikrer automatiske oppdateringer som i stor grad eliminerer brukerens inngripen, sier Geir Melby, som tidligere var forskningsleder hos Ericsson.

Tellu, som har seks ansatte, har store kunder som for eksempel Telenor, og de deltar i en rekke forskningsprosjekter – blant annet i forbindelse med NTNU i Trondheim.

TEST-ÅR. 2009 er i første rekke et test-år for teknologien. Ferdig utviklet skal alle regattaer kunne benytte Sailtracker gjennom et enkelt administrasjonsgrensesnitt.

– Vi er selvfølgelig svært spente på denne testen, både når det gjelder programvaren og når det gjelder hvor ansvarsfulle selerne er når det gjelder å påse at mobiltelefonen har strøm under hele regattaen, sier Robert Bjærum.