Nedtelling til Færder`n – Færderseilasens 10 bud

Vær rask gjennom traktene

Vær rask gjennom traktene

SEILmagasinets 3. bud for Færderseilasen er «Vær rask gjennom traktene». Oslofjorden er smal enkelte steder.

Publisert Sist oppdatert

De beste vinner som regel – det gjelder også Færderseilasen – men hva er det som bringer dem til topps gang etter gang? Om det ikke er hele sannheten, så er det i alle fall slik at det i Færder’n er et sett regler som alltid gjelder:

Vi har kalt dem Færder’ns 10 bud. Her er bud nummer tre.

Til og med torsdag 11. juni vil du kunne lese Færdertips her på SEILmagasinet.no. Og onsdag 10. juni vil vi legge ut vår Færderpakke til fri nedlasting; Du får alle våre artikler fra de senere årene angående Færder'n!

3. VÆR RASK IGJENNOM TRAKTENE. Færderseilasen har en del smale passasjer, og å bli liggende i dem  kan være en kilde til trøbbel. De fleste Færder-seilere har opplevd å bli liggende igjen i Drøbaksundet og vet hvor frustrerende det kan være; spesielt om man hører rykter om at vinden står fint ute på Breidangen sør for Hurum.

Færderseilasen har flere slike trakter. Starten og passasjen ved Dyna Fyr er den første. Dernest følger rundingen ute ved Slemmestad. Så følger selvfølgelig hele Drøbaksundet med «gaten» ved Filtvet som finalen på den trange passasjen. De respektive rundingsmerkene; Mefjordboen, Hollænderboen og Tristeingrunnen – særlig den siste – er også å betrakte som trakter. Til slutt er det rundingen ved Åsgårdstrand og «oppløpssiden» nordover til Horten.

I disse såkalte traktene har du begrensete valgmuligheter og du er mer eller mindre prisgitt forholdene som rår der. Du kan for eksempel ikke velge å seile rundt vindstilla og motstrømmen i Drøbaksundet, du må igjennom.

Å komme ut av disse traktene fortest mulig vil alltid være en fordel, for utenfor øker valgmulighetene dine og du kan – til en viss grad – velge bort dårlige løsninger.

(Teksten er hentet fra SEILmagasinet 2008/5. Forfatter er Morten Jensen) 

Færder-bud nummer 1 & 2

LAST NED: Onsdag 10. juni vil du kunne laste ned vår Færderpakke spekket med tips for hele regattaen.