Usikkert Færder-vær, men slik lyder varselet

Nordavind, motstrøm, regn og kjølig

Nordavind, motstrøm, regn og kjølig

Overveiende nordlig vind, overveiende mye nedbør, overveiende inngående strøm under hele seilasen. Varslene er imidlertid høyst usikre. Slik konkluderte oceanograf Lars Petter Røed da han holdt værbriefing for Asker Seilforenings Færder-deltagere onsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Langtidsvarslene på yr.no for fredag og lørdag har variert fra dag til dag i den siste uken, og Lars Petter Røed kunne fortelle at varslene de har å gi de mange tusen seilerne som skal legge ut på Færderseilasen fredag, er sjeldent usikre.

Varselet han og meteorolog Jon Smitts kommer til å presentere på Færder-briefingen i dag, vil lyde på nordlig vind mellom nordøst og nordvest som vil bli sterkere jo lenger ut i fjorden man kommer. Vinden styres av et lavtrykk over Sør-Sverige, og jo mer dette beveger seg sørøstover, desto sterkere vil den nordlige vinden bli.

STRIKKEN BLIR LENGER. Varselet understreker viktigheten av SEILmagasinets Færder-bud – seil fullkonsentrert og maksimalt ut fra start og kom fortest mulig av det indre fjordbassenget. Jo lenger ut du kommer, desto friskere vind vil du få, – noe som betyr at «strikken» hele tiden vil bli lenger og lenger.

Eller for å gjenta den gamle, gode vinnerformelen som med Lars Petter Røeds varsel vil ha ekstra stor gyldighet:

– Start best og øk etter hvert!

INNGÅENDE STRØM. Strømmodellene for Oslofjorden, som er Lars Petter Røeds spesialområde, forteller om inngående strøm stort sett under hele seilasen. Men det vil ikke være snakk om veldig sterk strøm, bortsett fra i Drøbaksundet, som vannet skal presses igjennom. Det betyr at det vil være om å gjøre å snike seg langs land for å finne strømle og grunt vann. Strømmen renner som kjent sterkest der det er dypest. Den renner også sterkest med land til høyre.

Utenom de trange løpene er Røeds generelle råd:

– Ta mest hensyn til vinden. Det hjelper ikke å seile i medstrøm om du ikke har vind.

STRØM-DETALJER. Røeds strømkart viser foruten motstrøm i Drøbaksundet, også forsterkete strømfelt med strømmen i mot rundt Nesoddtangen, i den dype rennen vest for Jeløya og rundt Slagentangen. Det betyr at velger du østsiden av fjorden ut fra Filtvet, skal du søke deg inn på grunnene innenfor Bilekrakkene og de andre stakene sørover mot Gullholmen.

Røed kunne også fortelle at vannføringen  i Drammenselven er relativt  høy, noe som kan gi medstrøm helt på vestsiden av fjorden. Denne store vannføringen medfører også at det settes opp en strømvirvel, som er årsaken til økt motstrøm på vestsiden av Jeløya.

FUKTIG. Det blir også en fuktig Færder;  varselet lyder på nedbør både fredag og lørdag, til tross for at vindretningen er nordvest, en vindretning som vanligvis ikke gir nedbør fordi den detter ned på vestsiden av fjellene.

– Denne gangen er det imidlertid litt annerledes, i og med at vinden settes opp av et lavtrykk som ligger nærmest i ro over Syd-Sverige, noe som gjør at vinden ikke i samme grad kommer over fjellene, sier Røed til SEILmagasinet.

KJØLIG. Temperaturen vil ligge mellom 10 og 14 grader, så turen til Horten via Færder, Hollænderboen eller Medfjordboen blir en kjølig fornøyelse. Sjøtemperaturen ligger på 14–15 grader, så noe strålevarme fra sjøen får man heller ikke når natten faller på.

Nordlig vind, regn, motstrøm og lav temperatur – det tegner ikke til å bli noen drømme-Færder med andre ord….

Men som Lars Petter Røed understreker: – Varselet er usikkert, svært usikkert…