Seil på det du får

Sprikende varsler for Færder’n

Sprikende varsler for Færder’n

– Seil på det du får utdelt og bruk øynene – og legg strategien din deretter. Det er kanskje det beste rådet før årets Færderseilas, der varslene er usikre og kanskje ligner mer på spådommer.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha hørt på vær-eksperter i flere dager, værvarsler på radio og TV, studert yr.no har det i sannhet vært mye som er blitt sagt og varslet. Nå synes varslene å bli enige om at det blir nordavind, men styrken varierer en hel del. Det tegner også til å bli en Færderseilas uten for mye vindstille.

Og strømmen – den vil gå mot i Drøbaksundet – for det meste, men renne med for det meste lenger ut i fjorden.

Regn blir det, men mengden varierer i varslene – fra rekordnedbør og rotbløyte til mer moderate mengder. Usikkerheten ligger i lavtrykket over Sverige og hvordan det beveger seg.

Som Færder-seiler er det ikke dette store bildet som er utslagsgivende, men de små detaljene rundt deg og foran deg. Og med den usikkerheten som rår i år, gjelder det å være ekstra observant på det som skjer rundt deg. Det gjelder endringer i skydekket, hvordan strømmen renner rundt staker og merker du passerer og ikke minst gjelder det å kaste et blikk på båtene rundt deg: Hvor er det vind? Hvilken retning har den? Ikke minst gjelder dette i Drøbaksundet, der vinden skal presses mellom mange øyer.

Mye kan du også lese av på instrumentene om bord – ikke minst er det smart å holde et øye med hvordan strømmen setter. Renner virkelig strømmen den veien du tror den gjør og med hvilken styrke? Oceanograf Lars Petter Røeds strømkart viser også virvler – så kanskje kan det være noen metre og hente i dem.

Og ikke minst gjelder denne regelen i Færder’n: Seil i fri vind. Fordi det er mange båter vil mange dekke hverandre. Kan du unngå det, seiler du i alle fall under gunstigere forhold enn mange andre. Ikke minst når du seiler spinnaker og unnavind blir fartsforskjellene store og metrene mange.

Selv om det regner og er ufyselig – rett blikket ut av båten og se deg rundt!

Last ned John Smitts og Lars Petter Røeds vær-presentasjon og ha den som grunnlag for egne meninger og strategier.