Færderseilasen 2009

Klart for flerskrog-rally ut fjorden

Klart for flerskrog-rally ut fjorden

Det ligger an til et skikkelig F18-rally ut fjorden i morgen. 10 båter er klare.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir full fart fra start, sier Formula 18-seiler Harald Blom-Bakke til SEILmagasinet.

Det han sikter til er de 10 Formula 18ene som starter klokka 1430 under årets Færderseilas. Klassen har nærmest hatt en eksplosiv deltagerøkning de siste seks månedene, og teller nå 16 båter i Norge – med flere lag strømmende til.

Det er første gang slik katamaraner starter i Færder`n under KNS` offisielle regi.

SOLLERUD. Det er to elementer som skiller Formula 18-seilerne fra de andre Færderdeltagerne – ved siden av farten, selvfølgelig...

– Av praktiske hensyn starter vi fra Sollerud, i tillegg til at det ikke bare er helt greit å starte fra Aker brygge når man gjør 15 knop, mens alle andre gjør 5. Derfor starter vi fra Sollerud, runder den grønne staken utenfor Huk og så flyr vi videre til Slemmestadgrunnen for målgang, fortsetter Blom-Bakke.

Og der har man den andre forskjellen. Formula 18-klubben har delt opp regattaen i flere etapper, hvor det gis poeng etter low score-systemet. Ettter hver målgang vil det bli ny start og nye muligheter.

ETAPPER. – Første etappe er som sagt Sollerud–Slemmestad, deretter er målet Drøbak, så seiles det til Filtvet. Etter Filtvet må vi se an forholdene og vurdere om vi enten seiler rett til Horten, eller om vi skal runde Gullholmen eller Mefjordbåen før målgang i Horten.

Det stiller ti båter under Færder`n og blant seilerne finner man flere kjente seilere-navn. Blant annet er Ole Petter Pollen klar til start.

– Den største konkurrenten blir svenske Martin Strandberg. Med to OL i Tornado og andreplass fra fjorårets Archipelago Raid, blir det nok  bare «blårøyken» vi kommer til å se etter han, mener Blom-Bakke, som ikke er spesielt optimistisk på sine egne prestasjoner.

– Nei, jeg er ikke spesielt optimist, men vi får se, sier han.

ADRENALIN. Harald Blom-Bakke har lang erfaring innen seiling. Blant annet har han seilt på America`s Cup-laget VICTORY CHALLENGE og han er en ivrig Melges 24-seiler sammen med Kristian Nergaard. Men flerskrog er relativt nytt.

– Det er veldig morsomt. Det er enkel seiling, ikke så mye plukk og mekk som gir mye seiltid i forhold til innsatsen. Og så er det et enormt adrenalinkick, sier han.

– Og så er det ikke så spesielt vanskelig. Det kan kanskje se ut som det er dét, men den er stabil som en flytebrygge, avslutter Harald Blom-Bakke og oppfordrer dermed flere seilere inn i Formula 18-klassen som har klassemesterskap i Moss i september.

Deltagere Formula 18 Færderseilasen 2009:

SWE 50, NN, Jonas Frii/Per Damsby LBSK

BEL 14, TEAM BILLABONG, Sindre Rising/Vegard Arnhoff, KNS

NED 794, Henrik Burvang

NOR 1, TEAM POLLEN/KIRKEBØ, Ole-Petter Pollen/Pål Krikebø, Moss SF

NOR 12345, KARL JOHAN, Øystein Thorup/Lars Johansson, KNS

NOR 2323, Per Hansen-Tangen/Stein Varjord, Viken

NOR 77, TEAM HH, Harald Blom-Bakke/Sveinung Torgersen Viken

NOR 777, TEAM ASK/GVEIN F18 Kristian Ask/Jørgen Gvein, Viken

NOR 974, PREMIERE GLOBAL SAILORS, Hans Ulrik Grünert/Eirik Gravdal, Viken

SWE 0, TEAM THULE,Martin Strandberg/Johan Örtendahl, Malmö SS