Fullstendig generasjonsskifte i Optimist og E-jolle

11 nye NM-medaljører

11 nye NM-medaljører

Kun én av de 12 medaljevinnerne i NM i Optimist og Europajolle stod på pallen under NM i fjor. Han vant til gjengjeld suverent.

Publisert Sist oppdatert

Legges årets NM-resultater til grunn, har det skjedd et nærmest komplett generasjonsskifte i Optimist og Europajolle. Hermann Tomasgaard fra Drøbaksund var den eneste blant Optimist-medaljevinnerne i år som hadde erfaring i å bestige en NM-pall fra før, og i går klatret han ett trinn høyere opp og vant et suverent mesterskap blant guttene i Optimist.

Sølv og bronse gikk til henholdsvis Ulrik L. Backe fra Vestfjorden og Håvard Aker fra Tønsberg.

Se bilder fra mesterskapet her.

FØRSTEPLASSER AVGJORDE. Atskillig jevnere var det i de tre andre klassene, og aller jevnest var det i guttenes Europajolle-klasse. Der snek til slutt hjemmefavoritten, 15-årige Nicholas Fadler Martinsen, seg foran Magnus Andersen fra Nesodden. De to var á poeng, men Martinsen hadde to førsteplasser mot Andersens ene i enkeltseilasene.

–  I år var det et gult flagg i siste seilas som avgjorde at Magnus Andersen ikke vant hele NM, og i fjor lå han også inne til å vinne før siste seilas, men fikk blackflag i siste seilas og endte på en 8 plass, forteller Gerd Mejlænder-Larsen i Norsk Optimistjolleklubb om Nesodden-seileren som ikke har fått full klaff i E-jolle-NM ennå. I 2007 tok han sølv i Optimist-NM.

Bronsen i årets E-jolle-NM gikk til Martin Frigstad Pedersen fra Christianssands Seilforening.

GULL TIL VESTLANDET… I E-jolle for jenter ble det vestlandsseier ved Karianne Fonn Jårvik fra Bergen. Med seire i de fire første seilasene slo hun an tonen og da det kun ble gjennomført seks seilaser, var saken klar.

Sølvet gikk til Randi Røsland Forså fra Tønsberg, mens Oda Teigland sørget for nok en medalje til Bergen på bronseplass.

…OG GULL TIL SØRLANDET. Sørlandet fikk også sin del av kaka; Liv Rønholt Nilsen fra Christianssands Seilforening sikret med 2. plass i den 8. seilasen for at gullet gikk til sørlandsbyen. Til en viss skuffelse for arrangørene i Moss Seilforening, som hadde håpet på at Celine Theres Herud skulle hale det hele i land og sikre de to arrangørforeningene, Soon og Moss, en mester hver.

Slik gikk det ikke; tre poeng skilte mellom Liv Rønholt Nilsen og Celine Therese Herud – i sørlandsjentas favør. Bronsen gikk til Julie Mo fra Horten.

Til tross for rekordhete og høytrykk klarte arrangørene og få mesterskapet i havn, men det ble et mesterskap som favoriserte lettvindsseilerne.

SYNKENDE DELTAGELSE. At seiling blir mer og mer populært blant jenter, bekreftes av at det var økt jente-deltagelse i Optimist i forhold til i fjor, mens det må være et tankekors for miljøet i to av landets viktigste rekrutteringsklasser at NM-deltagelsen generelt er for nedadgående.

Har de populære norgescup-regattaene tatt luven fra NM?

Studér de komplette resultatene for Optimist og Europajolle.