Søk i arkivet

Laser SB3Med topp-plassering i VM som mål

Jørgen Beyer Strømquist (24) seiler Laser SB3. En stor entypeklasse som ikke er så kjent i Norge – men laget ble 4. under Cowes Week og sikter inn mot topp tre under VM.

Jørgen Beyer Strømquist studerer Yacht Design ved Southampton Solent University. Universitetet ligger midt i smørøyet for seiling i England, noe Strømquist utnytter til det fulle.

I halvannet år har han seilt Laser SB3 sammen med to studiekompiser, med svært lovende resultater.

Laser SB3 er en stor klasse, til tross for at båttypen kun er åtte år gammel, stilte det 140 båter under det første offisielle VM som gikk i Dublin i fjor – hvor «studentene» ble 14.

– En Laser SB3 er litt mindre enn en Melges 24, mye rimligere og den har en streng entyperegel, sier Jørgen Beyer Strømquist til SEILmagasinet.

– Man seiler med bena inne i cockpit, den har en maksvekt på mannskapet på 270 kilo og i bulben sitter 350 kilo.

GODE. – Vi går alle i samme klasse universitetet, derfor få vi tid til å trene mye og det er grunnen til at vi har blitt ganske gode på kort tid, forklarer han.

Laget består av rormann Guy Jackson, Jørgen Beyer Strømquist på taktikk, storseil og spinnaker og James Moore på fokk og på fordekk.

– I fjor ble vi 14 av 140 båter i VM og i år har vi vært helt i tet i Solent Spring Series. I British Nationals fikk vi en 6. plass hvor vi også vant et race. Utviklingen fortsetter og vi ble 4. under  Cowes Week, fortsetter Strømquist.

– Målet er topp tre under VM i Cascais, Portugal i slutten av august, sier han ubeskjedent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE: Guy Jackson, Jørgen Beyer Strømquist og James Moore seiler Laser SB3 sammen. På kort tid har de slått bra fra seg i klassen.

 

Å være beskjeden har heller ikke Strømquist noen grunn til, de gode resultatene viser at de kan håndtere båten og at de er på vei mot flere gode resultater. Ferskest på listene er deres fjerdeplass under Cowes Week, hvor det stilte 64 båter.

COWES WEEK. – Cowes Week er en spesiell regatta fordi man seiler kun et langt løp hver dag, på faste merker. Banen får man vite på 10 min-signalet og racene setter store krav til navigasjon, lokal kunnskap og utholdenhet, forklarer Strømquist.

– Det er også viktig at man holder kontinuitet på resultatene og unngår «stryk»-seilaser så lenge man kan. Noen av konkurrentene våre har seilt Cowes Week opp mot 30 ganger på rad og de siste ni gangene i Laser SB3. Vi er den desidert yngste båten med en snittalder på 23 år, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LASER SB3: Laser SB3 har vokst stort i Irland og England. Nå kommer fler og fler land i Europa etter.

 

– Den første dagen åpnet vi greit med en 8. plass. Vi hadde en veldig dårlig start, men seilte oss dramatisk opp da vi var den første båten til å loffe opp og få båten i plan på lensen. 45 båter på én lens...

– Dagen etter gikk det bedre og vi kom i mål på en 4. plass. Desverre hadde hele feltet med unntak av 8 båter seilt til feil merke og alle ble disket. Strykseilasen var dermed brukt opp, sier han.

– Resten av seilasene var spennende, men også med noe uhell og kløning. Toppvantet røk i en seilas, i en annen seilas rundet vi siste merket på en trygg andreplass – så døde vinden fullstendig – vi drev sakte méd strømmen i nesten fire timer. Noen var heldigere en andre og vi tapte bare seks båter, mens andre gikk fra 3. plass til 35. plass. I siste løpet ledet vi igjen til nest siste leggen. Vi visste at vi måtte slå den ene Sør-Afrikaneren med tre båter for å bli tre sammenlagt, og vi hadde bronsen i lomma. Så rota vi det til og seilte i mål på 4. plass, kun 2 båter foran Sør-Afrikanske SPIRIT OF CAPE TOWN.

– Vi endte da opp på en bra, men litt småfrustrerende fjerdeplass sammenlagt – ett poeng bak bronsen, forteller han videre.

– Men vi føler vi har mer kontroll på vanlig baneseilas, så vi er veldig spente i forkant av VM, avslutter Jørgen Beyer Strømquist.

Verdensmesterskapet i Laser SB3 starter 28. august.

Du finner mer om Laser SB3 her.

Vil du vite mer om VM i SB3 kan du klikke her.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen