Søk i arkivet

NM i Andunge30 lag i kamp om NM-tittel utenfor «fødestua»

Norgesmesterskapet i Andunge samler i år 30 båter fra åtte seilforeninger – inkludert tre svenske mannskaper. Mesterskapet starter i dag – rett utenfor båtens «fødestue».

Blant de aller siste til å melde seg på var  fjorårets norgesmestere, Torgeir Pedersen og Terje Sorteberg fra Asker, velkjente seilernavn i en rekke andre båtklasser. Som vanlig er det flere familiebåter med erfarne rormenn og ungt mannskap.

Første start er i dag kl. 17 og mesterskapet avsluttes trolig med premieutdeling på Børsholmen lørdag ettermiddag. Søndag er reservedag.

– Det er mulig å være med en publikumsbåt som går fra Børsholmen fredag kl. 16.30, forteller informasjonssjef i Asker Seilforening, Terje Gustavsen.

Andungen har en lang tradisjon i Asker Seilforening og nettopp Børsholmen har en helt spesiell plass i båttypens historie. Gustavsen forteller:

– Andungen en ektefødt askerbøring. Det var den litt utradisjonelle gjengen av noen seilungdommer på Børsholmen som kjempet den igjennom til stor motstand fra de finere seilforeningene lenger inne i fjorden. De ønsket seg en egen rask og rimelig seilbåt som åpnet for overnattingsturer. Derfor bestemte de seg for å lage en båt selv. Forgrunnsfiguren i denne guttegjengen var Jan «Mattis» Mathiesen, og det var han som i 1943 kom med den egentlige ideen om hvordan båten skulle bygges. Mattis gikk så til sin fetter – ingeniør. Thorvald Gjerdrum – og han tegnet båten i 1944. Tidlig i 1945 ble byggearbeidene på den første båten påbegynt hos verftet Anker & Jensen (Vollen, Asker). 25. juni 1945 – rett etter at krigen var slutt –ble den første Andungen sjøsatt.

Det er i dag registrert 175 Andunger i Norge. 30 av dem kjemper om NM-tittel utenfor Børsholmen denne helgen.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen