NM i Andunge

30 lag i kamp om NM-tittel utenfor «fødestua»

30 lag i kamp om NM-tittel utenfor «fødestua»

Norgesmesterskapet i Andunge samler i år 30 båter fra åtte seilforeninger – inkludert tre svenske mannskaper. Mesterskapet starter i dag – rett utenfor båtens «fødestue».

Publisert Sist oppdatert

Blant de aller siste til å melde seg på var  fjorårets norgesmestere, Torgeir Pedersen og Terje Sorteberg fra Asker, velkjente seilernavn i en rekke andre båtklasser. Som vanlig er det flere familiebåter med erfarne rormenn og ungt mannskap.

Første start er i dag kl. 17 og mesterskapet avsluttes trolig med premieutdeling på Børsholmen lørdag ettermiddag. Søndag er reservedag.

– Det er mulig å være med en publikumsbåt som går fra Børsholmen fredag kl. 16.30, forteller informasjonssjef i Asker Seilforening, Terje Gustavsen.

Andungen har en lang tradisjon i Asker Seilforening og nettopp Børsholmen har en helt spesiell plass i båttypens historie. Gustavsen forteller:

– Andungen en ektefødt askerbøring. Det var den litt utradisjonelle gjengen av noen seilungdommer på Børsholmen som kjempet den igjennom til stor motstand fra de finere seilforeningene lenger inne i fjorden. De ønsket seg en egen rask og rimelig seilbåt som åpnet for overnattingsturer. Derfor bestemte de seg for å lage en båt selv. Forgrunnsfiguren i denne guttegjengen var Jan «Mattis» Mathiesen, og det var han som i 1943 kom med den egentlige ideen om hvordan båten skulle bygges. Mattis gikk så til sin fetter – ingeniør. Thorvald Gjerdrum – og han tegnet båten i 1944. Tidlig i 1945 ble byggearbeidene på den første båten påbegynt hos verftet Anker & Jensen (Vollen, Asker). 25. juni 1945 – rett etter at krigen var slutt –ble den første Andungen sjøsatt.

Det er i dag registrert 175 Andunger i Norge. 30 av dem kjemper om NM-tittel utenfor Børsholmen denne helgen.