...ppna Varv

Mye nytt å se på Orust til helgen

Mye nytt å se på Orust til helgen

Tradisjonen tro er det mange spennende seilbåtnyheter på Orust-messen som åpner denne helgen.

Som en av høstens første båtutstillinger har messen på den svenske båtbyggerøya Orust det privilegiet at den kan skilte med mange nyheter. Selv om båtsalget har gått radikalt ned det siste halve året, har ikke utviklineg av nye modeller stanset. Det er faktisk lenge siden en messe har kunnet by på så mye nytt som Orust-utstillingen kan i år.

SVENSKE NYHETER. Hallberg-Rassy 310 er en båt som vises for aller første gang, og denne gangen vil man også kunne gå om bord i HR 372, som i fjor bare var skrog- og dekk-ferdig, men tom inni. HR-verftet, som er vertsskap for utstillingen på Ellös, viser også frem en helt ny løsning i sin 48-foter for første gang.

I likhet med HR 310 – som vant sin klasse under Tjörn Runt nylig – er også Arcona 340 blitt seilt i hele sommer, men i utstillingssammenheng er de begge debutanter. Enda mer «ferskvare» er i så måte Nicander 40, bygd av Nicanders Båtvarv, som også står bak byggingen av CB 365. Den nye modellen har ikke så mange nautiske mil bak seg ennå.

Najad 410, en videreutviklet Maxi 1050 som har fått betegnelsen 1060 og Regina 40 af Vindön hører også med blant svenskenes egne nyheter. I Kungsviken vil Malö Yachts dessuten presentere sitt nyeste prosjekt; Malö 54 tegnet av Bruce Farr.

NYE KATAMARANER. Fra Frankrike kommer Fountaine Pajots nyeste katamaran. Lipari 41, som er på snarlig Skandinavia-visitt, og som allerede søndagen vil bli seilt til Amsterdam og Southampton for å bli vist der. Det er en oppfølger til modellen Lavezzi 40. Nye Lagoon 40 blir også vist på Orust – og da kan man jo sammenligne to aktuelle båter i noenlunde lik størrelse.

Bénéteaus splitter nye First 35 vil nok også få mye besøk under messen. Likeledes Jeanneaus nye Sun Odyssey 33i.

OYSTER FOR FØRSTE GANG. Et nytt bekjentskap for de aller fleste vil Oyster 46 være, for det er faktisk første gang det velkjente britiske verftet deltar på en skandinavisk messe. Båten kommer også senere til Oslo. Og mens vi er inne på store båter: Den norskeide Swan 66en GODOT kan du også se på Orust.

Fra Finland, der Swan bygges, kommer også Finn Flyer 36 – en spennende båt der avansert byggeteknikk og vektbesparelser har vært en ledetråd i bestrebelsene på å skape en rask båt.

Salona 34 er også ny og for mange vil nok også Archambaults Sprinto være en båt man ikke har sett før. Ytterligere to seilbåter til fyller nyhetslisten, T-34 og Saare 40.

Hverken Bavaria eller Hanse har noen helt nye modeller å vise frem.

HVOR? Orust-utstillingen arrangeres på fire forskjellige steder. Hvilke båter du finner hvor, finner du ut av her: Ellös, Henån, Kungsviken og Vindön.

På alle stedene vil det også være en rekke utstillere av utstyr. Utstillingen åpner fredag og stenges søndag kveld kommende weekend.

Du kan for øvrig lese om mange av de nye modellene i nyeste utgave av SEILmagasinet, der vi har i alt 10 sider om høstens mange nyheter.