ORCi-mesteren Jan Henrik Bryde

Startene var nøkkelen til NM-suksessen

Startene var nøkkelen til NM-suksessen

– Styrken vår har vært startene, og at derfor kunne gå den veien vi ønsket å gå, sier Jan Henrik Bryde, nybakt norgesmester i ORCi til SEILmagasinet.

Han forteller at hele mesterskapet var tett, jevn og spennende, og han beretter om drømmeforhold på lørdag – og atskillig friskere vind den siste regattadagen.

SEILTE FORSIKTIG. – Vi lå godt an etter lørdag, og vi valgte å seile forsiktig og konservativt med spinnakeren. Vi så at flere båter broachet, og vi jibbet derfor med fokk før vi satte spinnaker på den første lensen, og det tjente vi masse på, forteller en svært fornøyd norgesmester.

Lørdag seilte de hele serien med fullt storseil og genua 3 om bord i IMX-40en XANTHIPPE, søndag var seilføringen firer og ett rev i storseilet.

– Båten går så dårlig med fullt storseil i så mye vind, så derfor valgte vi å ta et rev, sier Jan Henrik Bryde.

GODE STARTER. Han skryter av mannskapet sitt, ikke minst av John Hatch, som hadde ansvaret for startene.

– John er utrolig god i startene. Han er flink til å bringe oss til rett plass på linjen og til rett tid, og nettopp de gode startene var nøkkelen til at vi var frie til å ta de veivalgene vi ønsket. Og det var stort sett hele tiden vestover; til gunstigere strømforhold og mer vind, sier han.

NORGESMESTRENE. De øvrige norgestrene om bord er foruten Jan Henrik Bryde og John Hatch: Kristian Hatch, datteren Sidsel Bryde, Hans Steller, Joar Eimjellen, Kjartan Flæten, Kjartan Iversen og Leif Martin Drange.

Bryde synes det er hyggelig at «de gamle» båtene fortsatt er konkurransedyktige i ORCi, – men, som han sier‚ – jeg vet jo ikke hvor lenge det vil vare. Målereglene endres jo stadig…

STANDARD, MEN GLATT. XANTHIPPE er en helt standard IMX-40 det ikke er noe spesielt med.

– Det eneste jeg har vært ekstra nøye med er å pusse den godt i bunnen, forteller Bryde.

De nybakte norgesmestrene er alle ivrige regattaseilere, men på hver sin front. Treningen i XANTHIPPE begrenser seg stort sett til regattaene i NORC-serien.

– Båten var også med i EM i Ystad i sommer, men det var uten meg, forteller Bryde, som til neste år regner med å stille opp for å forsvare NM-tittelen og delta i NORC-serien.