50 års jubileum tiltrekker mange

Kjendistreff og historisk sus over VM for 12 mR

Kjendistreff og historisk sus over VM for 12 mR

2009 er et stort år for 12 mR-klassen, og det markeres med et stort VM for 12-metere – og mange kjendiser.

50 år er gått siden Briggs Cunningham i den amerikanske 12-meteren COLUMBIA slo den britiske båten SCEPTRE i America’s Cup 4-0. Det var den første gangen 12 mR ble benyttet i denne kanskje verdens mest kjente kappseilas, og det er nettopp denne begivenheten som markeres når det nå i disse dager seiles om VM-titler i Newport i USA.

KJENTE SEILERE. Og en slik markering tiltrekker seg selvfølgelig mange av America’s Cup-historiens profilerte seilere. Om bord i de 18 båtene som deltar finner man for eksempel seilere som Russell Coutts, Bill Koch, Dawn Riley (som stilte med AmCup-historiens første jentelag), Harold Cudmore og Andy Green. Mon tro om ikke også Dennis Conner er langs bryggene i byen som huset arrangementet om det verdenskjente trofeet i 132 år?

NORSK DELTAGER. Og i alt dette er det også et norsk lag med, anført at Einar Sissener fra Sandefjord. Han seiler en chartret båt, GLEAM, i den såkalte Vintage-klassen – klassen for de eldste 12-meterne, der det deltar tre båter.

Norges storhetstid i 12-meter var i klassens tidlige år. Da klassen ble introdusert og benyttet i America’s Cup for 50 år siden, var de fleste norske båtene allerede 20 og 30 år gamle – og noen enda eldre.

HISTORISK SUS. Det seiles for øvrig i fire klasser: Grand Prix, Modern, Traditional og Vintage. I Gand-Prix-klassen leder KZ-3 WRIGHT ON WITE foran den mer kjente KZ-7, KIWI MAGIC.

Einar Sissener ligger på 2. plass i sin klasse etter 3 seilaser.

Mest historisk sus er det over klassen Modern, der rekkefølgen til nå er VICTORY 83, CHALLENGE 12, COURAGEOUS (vant AmCup i 1977), FREEDOM (vant AmCup i 1980) og INTREPID (vant AmCup i 1967 og 1970).

Mesterskapet avsluttes 27. september.