Høststormen 2009

Flott avslutning på Trondhjem-sesong

Flott avslutning på Trondhjem-sesong

Trondhjems Seilforening avsluttet sist helg regatta-sesongen 2009 med Høststormen. Været ble mye bedre enn forventet og de 33 deltagende båtene hadde en flott regatta i varierende vindforhold.

Publisert Sist oppdatert

Kvelden før start ble det holdt regatta-briefing i Trondhjems Seilforenings klubbhus på Skansen. Det store fokuset før alle lange regattaer er bestandig det samme: hvordan blir vær og vind underveis? De siste ukene har Midt-Norge fått store mengder nedbør og mye tydet på at dette ville fortsette. I tillegg lå det an til temperaturer ned mot frysepunktet - ikke akkurat gode forhold for 80 nautiske mil med natteseiling i oktober.

REGN & SOL. Før starten fredag fortsatte regnet og vinden var mye sterkere enn meldt - men undrenes tid er ikke forbi. Like før start stoppet regnet og solen tittet fram. Båtene gikk mot startområdet med en nagende følelse av at regnet snart ville komme tilbake - men det skjedde ikke!

Starten gikk uten problemer og mørket senket seg raskt over de 33 båtene på vei ut fjorden. Etter ett par timer kom månen fram og kjente stjernebilder lyste overalt på himmelen. Det som så ut til å bli en guffen regatta ble istedet en flott naturopplevelse med lett vind og lite nedbør.

ROLIG NATT. De første 20 nautiske milene fra Trondheim til Agdenes var preget av lett vind. Med sporadiske vindhull var faren for å bli liggende stille stor - noe flere båter smertelig fikk erfare. Vinden stabiliserte seg de siste milene ut mot Agdenes og runding av «toppmerket» på Flesa (en liten holme rett øst for øya Hitra).

Mellom øyene der ute går strømmen stri når tidevannet ut og inn av Trondheimsfjorden kommer sigende. Flere knots strøm i lite vind kan få den sindigste seiler ut av fatning - å krysse fram og tilbake mellom de samme to punktene er IKKE gøy.

KULING TIL FROKOST. Ett lavtrykk på vei fra Shetland begynte å trekke vind fra sør-øst i løpet av natten. Dette var noen timer tidligere enn meldt og gjorde hjemturen lang for båtene bak i feltet. De raskeste båtene stod på lange strekk inn fjorden i moderat vind - de lengre bak måtte krysse i 25 knots vind med kast på 35 knots.

Regatta-sjef Øyvind Myraunet innførte i år en ny mållinje for Høststormen. Etter å ha frosset i timesvis på Munkholmen de siste årene, ville han ha mer komfort denne gang. Godt plassert i en bil ved Pirbadet ble tider notert og støt i hornet gitt ved målgang. Myraunet kan fortelle om interesserte turister som lurte på hva som foregikk. Seilsporten må ut til folket - målgang ved Pirbadet foreslås herved som en tradisjon for Høststormen.

And the winner`s are: Dette er de stolte vinnere av Trondhjems Seilforening`s Høststormen 2009:

  • Lys 1.30 til 1.57: Beneteau First 40.7 INTREPIDO II med Arne Rathe som skipper.
  • Lys 1.22 til 1.29: Hanse 370 TRE BRØDRE med Inge Hassel som kaptein
  • Lys 1.09 til 1.21: J/80 ENHJØRNINGEN med Christian Øye til rors.

ENHJØRNINGEN ble også den raskeste båten overall.

Samtlige resultater for Høststormen 2009 finner du her.

FEST PÅ SKANSEN. I Trondhjems Seilforening er det tradisjon for festivitas etter regatta. Hus-sjef Petter Staal og hans dyktige stab av frivillige hadde pyntet Skansen Klubbhus til fest lørdag kveld. Med huset fullt av 120 feststemte seilere var stemningen høy fra første stund. God catering ble levert fra «food 2 you» som snart skal gjenåpne Skansen Cafe for publikum.

Premieutdelingen ble for tredje gang ledet av Norges beste fotballkommentator: Kim Rud Pedersen.

Dette er en mann som stod langt framme i køen da gud delte ut kvoten for rappkjefthet og evne til å lage underholdning basert på tynt grunnlag - bra jobba!

Høststormen er et must for mange seilere i Midt-Norge, og det skulle ikke forbause om mange av de samme ansiktene dukker opp igjen neste år også. Vel møtt til Høststormen 2010!


 

Alt innhold på www.seilmagasinet.no er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.