OL 2016 drømmemål for seilere

Kremforhold møter OL-seilerne i Rio

Kremforhold møter OL-seilerne i Rio

Vind mellom 10 og 20 knop er hva seilerne kan forvente når OL-medaljene skal fordeles i Rio de Janeiro i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Blant seilere verden over ble nok valget av Rio de Janeiro som OL-by i 2016 bejublet, og tanken på å seile i azurblått vann til milde vinder utenfor verdens vakreste by, vil nok være til mektig inspirasjon for mange unge seilere.

I EKSTASE. – Selv er innbyggerne i Rio de Janeiro i ekstase over valget, forteller Haakon Lorentzen, som har bodd i byen i hele sitt liv, til SEILmagasinet.

Han er tett knyttet til seilmiljøet i byen og personlig venn av flere av Brasils kjente seilere, som for eksempel Torben Grael – som vant Volvo Ocean Race nylig i ERICSSON 4 og er den mestvinnende OL-seileren gjennom tidene med sine fem medaljer av ulike valører.

I Norge er Haakon Lorentzen tidligere norsk mester i såvel Andunge som H-båt.

STRØM OG DØNNINGER. Lorentzen forteller at seilerne kan forvente seg vind mellom 10 og 20 knop – enten fra nordøst eller sydvest. Sentrum for OL-regattaen vil være Marina da Gloria, som senest huset flåten av Volvo Ocean Race-båter da de var innom Rio i år.

– Basic-anleggene for havnen eksisterer den dag i dag, men den vil nok bli en del utbygd før OL, sier Haakon Lorentzen.

Banene vil bli liggende i Guanabara Bay og ute i Atlanterhavet utenfor Sukkertoppen.

– Guanabara Bay er en bane hvor tidevannsstrøm er en like viktig faktor som vinddreininger. På banene lenger ut er ikke strømmen en like viktig faktor, men her kan det til gjengjeld være store dønninger å ta hensyn til, sier Lorentzen og anbefaler norske OL-håp å trene mye i vind fra helt lite og opp til 20 knop.

SATSER HARDT. Han forteller også at brasilianerne selv kommer til å satse knallhardt på seildelen av OL. Seiling er den grenen Brasil har vunnet flest medaljer i.

– Det vil nok bli satset på «more of the same» av det som har virket hittil, men det vil nok bli satt større fokus på langsiktighet og det å trekke inn nye krefter og talenter. I så måte ligger blant annet Torben Graels barn godt an med  Martine i 470 for kvinner og Marco i 49er, sier Haakon Lorentzen til SEILmagasinet.