Ellen MacArthur

SAILING - SOLO RECORD - ROUND THE WORLD RECORD ATTEMPT - FALMOUTH ARRIVAL (UK) - 08/02/2005 - PHOTO : LIOT VAPILLON / OFFSHORE CHALLENGES / DPPI TRIMARAN B&Q CASTORAMA / SKIPPER : ELLEN MACARTHUR (UK) SETS A NEW SAILING RECORD BY COMPLETING THE ...

Ellen MacArthur gir opp rekordene

Ellen MacArthur (33) har bestemt seg for å ikke gå for nye rekordforsøk. Les hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju til BBC forteller Dame Ellen MacArthur, som tok jorden rundt-rekorden i 2005, en rekord som nå franskmannen Francis Joyon innhar, at hun ikke lenger kan seile for å ta rekorder på havet. I intervjuet sier hun:

– Det er en del av meg som ønsker rekorden tilbake, men noe stopper meg å gjøre det, sier hun.

Ellen MacArthur har de seneste årene jobbet med Team BT Ellen, en organisasjon som skal fremme seilingen og løfte frem de involverte seilerne. MacArthur beskriver Team BT Ellen slik:

«BT Team Ellen består av en gruppe dedikerte seilere som er lidenskapelig opptatt av å vinne. De konkurrerer over havet, seiler rundt jorden og engasjere seg i tette inshore-regattaer. Men de er også et lag som bryr seg om tilstanden til planeten de seiler rundt.»

SYD-GEORGIA. For to år siden var MacArthur i Syd-Georgia i sydatlanteren, en tur som gjorde sterk inntrykk på henne, sett med miljømessige øyne.

– Desto mer jeg så på Syd-Georgia, desto mer redd ble jeg. Og det har skremt meg til det punktet hvor jeg ikke kan gå tilbake til havet og seile rundt jorden igjen, fordi det egentlig ikke betyr noe, fortalte hun i intervjuet.

Hennes nye prioritet i livet er å leve nøkternt. Ironisk nok var det hennes siste tur rundt jorden som har fått henne til tenke på hva som er verdifullt og hva vi kaster bort.

– Når du seiler på en båt tar du med deg minimum av ressurser. Du kaster ikke bort noe. Du lar ikke  lyset stå på, du forlater ikke dataskjermen på. Jeg innså at på land tar vi det vi ønsker.

– Du gjør aldri det på en båt. Om du trenger noen kjøkkenruller, river du av et hjørne, ikke et helt flak, men et sted i verden var det noen som tenkte at vi trenger en perforert linje i papiret...

TEAM BT ELLEN. De seneste tre og et halvt årene har MacArthur ledet BT Team Ellen og lagets neste store satsning er Sébastien Josse og Jean Francois Cuzon i double-handed-regatttaen Transat Jacques Vabre som starter i november.

Ellen MacArthur avslutter intervjuet på denne måten:

– Min kjærlighet til seiling er like sterk som den noensinne har vært. Siden jeg var fire år gammel har jeg drømt om det og blitt fascinert av det. For meg bringer havet den mest utrolige følelsen av frihet.

– Men et liv på sjøen har åpnet øynene for ting jeg ikke hadde forventet også; ting jeg hadde lært jeg ikke kunne ignorere. Dette er grunnen til at jeg nå vil bruke min tid på dette, og hvis jeg klarer å kommunisere hva jeg har lært, så skal jeg være den første  som skal ut på havet igjen.

– Jeg savner enormt de lange periodene på havet, men nå jeg føler jeg har noe mer viktig å gjøre, sier Dame Ellen MacArthur.


 

Alt innhold på www.seilmagasinet.no er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.