Dame-NM fikk ikke nok deltagere i år

Terskelen for dame-NM ønskes senket

Terskelen for dame-NM ønskes senket

I de nye NM-reglene kreves det 15 båter for å få et godkjent dame-NM. Så mange jenter klarte man ikke å samle i Stavanger i år.

Da Stavanger Seilforening og Snipeklubben inviterte til dame-NM i år, klarte man kun å samle 12 båter på deltagerlisten da fristen gikk ut. Det var tre båter for lite til å få NM, og derfor ble mesterskapet avlyst.

ØKT KRAV I ÅR. I 2008 var kravet 10 båter. Da stilte 11, og det ble NM. Da NM-reglene ble kraftig revidert før årets sesong, ble minimumkravet hevet til 15. Nå vil Snipeklubben ha kravet ned til 10 båter igjen.

– Kravet bør være 10 båter fordi interessen blant dame-seilere i Norge ikke er stor nok til å samle 15 båter i et mesterskap. Snipeklassen har arrangert de siste fem dame-NMene og alltid klart å samle minimum 10 båter, men i år som reglene ble endret til 15 båter, klarte vi ikke dette. Jeg vil anta at for

andre klasser med flere enn 2 seiler i hver båt vil det bli enda vanskeligere å samle nok dameseilere til å bemanne 15 båter.  

Dette skriver Ellen A. Høegh på vegne av SCIRA-Norge (snipeklubben) i en søknad til Norges Seilforbund.

VIKTIG FOR FREMME AV DAMESEILING. Hun mener at dame NM er et viktig bidrag for å fremme dameseiling i Norge.

– I snipeklassen ser vi dette tydelig. Første gang dame-NM ble arrangert i Snipe-klassen i 2003, var det ingen faste dame lag. I dag er det 6–7 faste dame lag, skriver hun.

SKULLE GI FLERE DAME-MESTERE. Hun viser dessuten til hva visepresident Anne Kolstad sa til SEILmagasinet i februar i år i forbindelse med de nye NM-reglene:

– Vi har gjort om NM-reglene ganske betydelig og vi har lagd regler som skal gjøre det mulig for flere jenter å kunne kalle seg norgesmester.

Som tilsvar skriver Høegh:

– Når kravet til antall deltagere i dame-NM er så høyt at det er vanskelig å arrangere det, kan jeg ikke se at man har oppnådd at flere jenter skal kunne kalle seg norgesmestere.   

10 BÅTER BØR DET VÆRE. Hun viser også til at det i OL-klassene kun kreves 5 båter for å få gyldig NM.

– Da bør det være tilstrekkelig med 10 båter i dame-NM for å avgjøre hvem som er Norges beste dameseilere, skriver Ellen A. Høegh i søknaden til Norges Seilforbund.