SEILmagasinet har inngått avtale med TracTrac

Profesjonelt trackingverktøy for alle typer regattaer

Profesjonelt trackingverktøy for alle typer regattaer

Nå kan alle regattaer i Norge – også baneseilaser for joller – trackes med det samme verktøyet som blant annet benyttes i Volvo Ocean Race.

Publisert Sist oppdatert

Det danske firmaet TracTrac hadde ansvaret for trackingen av samtlige inport-seilaser under Volvo Ocean Race i 2008/2009. Verktøyet deres er også blitt benyttet i VM i 470, verdenscup-regattaer og i Rolex Big Boat Series, i en rekke EM og VM for entypepklasser, men også i mindre danske regattaer.

TILGJENGELIG FOR ALLE. Nå er verktøyet også blitt tilgjengelig i Norge, og flere regattaer i 2010, for eksempel Watski Skagerrak TwoStar og Seilmakeren Doublehanded, er allerede klare til å benytte TracTrac. MediaNavigering AS (SEILmagasinet) underskrev nylig en avtale med den danske teknologibedriften og kan derved tilby systemet til alle norske regatta-arrangører.

SYNLIGGJØRING AV SPORTEN. – Ved siden av utgivelsen av SEILmagasinet har MediaNavigering AS vært delaktig i en rekke regattaer som mediapartner og arrangementsutvikler. Vi har over tid utviklet et påmeldings- og publiseringsverkøy for regatta-arrangører, og vi har holdt på med tracking i over fem år nå. Avtalen med TracTrac bringer oss nå helt opp i 1. divisjon på dette området, sier daglig leder i MediaNavigering AS, Morten Jensen.

– Vi er opptatt av å yte vårt for å synliggjøre og forståeliggjøre seilsporten til et langt større publikum enn sporten har i dag, sier han.

FRA ORIENTERING TIL SEILING. Siden starten i 2004 har TracTrac vært fokusert på å lage et best mulig visualiseringsverktøy for live-tracking av idrettsarrangementer, men av seiling spesielt. Bedriften ble startet av blant annet Chris Terkelsen, som i en 15 års periode var i verdenstoppen i orientering. Orientering sliter med det samme problemet som seiling – det er en idrett som foregår uten publikum og det er vanskelig å skjønne hva som foregår – og hans idé var å gjøre sporten mer synlig ved at man kunne følge løperne i kartet på Internett. Og det har de lyktes i.

– Nå er det blitt mer og mer seilsport vi konsentrerer oss om, sier Chris Terkelsen i TracTrac.

AVSPILLING I ETTERKANT. Systemet er basert på GPS-enheter som gir fra seg posisjonen via datamobilnettet. Enhetene er små og oppbevares i vanntette poser, og de kan oppdatere seg så hurtig som hvert sekund.

– Til nå har vi her i Norge kun drevet med tracking av større, langvarige arrangementer, men med TracTrac kan selv de korteste baneseilasene nå trackes og visualiseres. En viktig og spennende del av TracTracs verktøy er muligheten for replay av alle seilasene, slik at alle seilerne i ettertid kan se hvordan de seilte – og hvor de vant eller tapte – og på den måten kunne gjøre sin egen lærekurve enda brattere, sier Morten Jensen.

MOBILTJENESTER. MediaNavigering AS fortsetter også sitt samarbeid med Tellu AS, som til neste år vil komme med mobil-tjenester tilknyttet TracTracs verktøy.