Høringsdokumentet klart

Nå kan seiler-Norge få uttale seg i lisenssaken

Nå kan seiler-Norge få uttale seg i lisenssaken

Fra og med 2010 skal det innføres startlisens i regattaer i Norge – i første omgang som en prøveordning. I dag sendes forslaget som Lisens-komiteen har utarbeidet ut på høring.

Publisert Sist oppdatert

KORTVERSJONEN. Forslaget går i korthet ut på at det innføres en personlig startlisens for seniorer og juniorer i alle entypeklasser. Denne lisensen inneholder også en forsikringsdel.

For seilere i respittklasser – eller det man vil kalle tur- og havseilere – innføres det en startlisens per regatta per båt. Denne lisensen har ingen forsikringsdel.

FORSLAG – IKKE AVSTEMNING. – Det er viktig å notere seg at dokumentet som nå sendes ut, ikke er gjenstand for noen avstemning, men et forslag, sier president i Norges Seilforbund, Peter L. Larsen.

Alle tilbakemeldingene som kommer tilbake til seilforbundet i forbindelse med høringsrunden, vil bli behandlet på NSFs styremøte 7. desember. Da vil lisensens endelige form og innhold bli vedtatt og iverksatt for 2010.

Seiltinget i vinter vedtok dette. I 2011 skal det så bestemmes om ordningen skal være permanent.

FORSIKRING OG INNTEKT. Bakgrunnen for lisensinnføringen er todelt. Dels er det for å gi seilerne en forsikringsordning, men lisensen blir også innført for å sikre NSF større inntekter for å kunne utvikle norsk seilsport. Automatinntektene, som utgjorde en betydelig inntekt for NSF, falt bort i 2008, og det er for å kompensere for denne inntektssvikten at lisensen nå innføres.

Innføring av startlisens for entypeseiling ble bestemt da lisens-klubben falt under vinterens seilting, mens det for å finne en lisensmodell for respittseilerne, ble nedsatt en Lisens-komité. Og det er denne komiteen som nå har sammenfattet hele lisensproblematikken i et høringsdokument.

PERSONLIG LISENS FOR ENTYPSEILERE. Entypeseilere mellom 13 og 70 år må innløse en utøverlisens for å kunne delta i regattaer. En entypeklasse er en klasse som har en NSF-godkjent klasseklubb. Og en lisenskrevende regatta er en regatta der kappseilingsreglene og de respektive klassebestemmelsene anvendes. Alle om bord i en båt skal ha gyldig lisens for å seile.

Kr 250 per år koster det å innløse en utøverlisens for juniorer (13–19 år), mens prisen for seniorer er kr 330. Det vil også være mulig å innløse en engangslisens på kr 95 for seilere som kun en sjelden gang deltar i regattaer.

STARTLISENS PER BÅT I RESPITTSEILING. For båter og regattaer som ikke omfattes av entype-lisensen, foreslås det en startlisens per regatta eller regattaserie på kr 150. En serie er definert som en rekke regattaer, men med felles påmelding, startavgift og premiering. En serie onsdagsregattaer over en hel sesong vil for eksempel kun kreve én startlisens.

Startlisensen har ingen forsikringsdel – de fleste seilere har en utvidet ulykkesforsikring for mannskapet allerede i sin båtforsikring, viser undersøkelser – pengene vil derfor i sin helhet være et bidrag til utviklingen av norsk seilsport.

Til dette sier Lisens-komiteen:

«Enkelte vil hevde at respittseilere ikke er de som bruker mest av NSFs ressurser, og således heller ikke burde  være med å betale til breddedelen og toppidrettsatsingen i norsk seiling.  

Vi tror imidlertid at de aller fleste respittseilere er enig i at det er viktig å ha et godt grunnlag for å utvikle seilsporten totalt sett i Norge, og at også denne gruppen er opptatt av å føre våre norske seiltradisjoner videre på en god måte.  Derfor vil lisenskomiteen oppfordre sterkt til at respittseilerne slutter opp om denne dugnaden for økonomien i NSF på en positiv og god måte.»

Og fortsetter:

«Det har vært mange meninger om historikken til NSF de senere år, om ressurs og pengebruk. Vi oppfordrer alle til å se fremover i stedet for bakover og bidra til at seilsporten får bedre kår enn det vi vil få uten inntekten som utløses gjennom aktivitetsrettet bruk av lisenspengene.»

– Ved å utelate forsikringsdelen i startlisensen innen respittseilingen, bidrar vi til holde startlisensen nede på et lavest mulig nivå, sier komiteen.

ENKLEST MULIG FOR ARRANGØRER. Samtidig som Lisens-komiteen sier de i sitt arbeid har vært innstilt på å finne løsninger seilerne kan leve med, har komiteen også forsøkt å foreslå en lisensordning som alle regattaarrangører skal kunne håndtere uten at det medfører for mye merarbeid for dem.

INNTEKT KR 1 MILL +. Totalt mener Lisens-komiteen at lisensordningen for 2010 vil gi NSF en ekstrainntekt på minst en million kroner i året. I seiltingets vedtak ligger det så føringer for hvordan inntektene skal fordeles:

«I lisensordningen skal det ligge en fast fordeling til NSFs bredde, toppseil og tilbake til klubbene», heter det i vedtaket.