Etter tautrekking om tidspunktet

Stor-NM til Tønsberg i 2010

Stor-NM til Tønsberg i 2010

Tønsberg Seilforening bli vertsskap for stor-NM i 2010. Ikke helt uten sverdslag.

Publisert Sist oppdatert

25. til 29. juni – fra en fredag til og med en tirsdag – går stor-NM av stabelen i 2010. Optimist, Zoom8, Europajolle, Laser Radial, RS:X og 29er. I tillegg vil RS Feva bli invitert som såkalt «gjesteklasse» – en klasse arrangøren – i 2010 blir dette Tønsberg Seilforening – kan invitere til i tillegg til de obligatoriske.

KOMPROMISS. Tidspunktet er et kompromiss etter at det opprinnelige og vedtatte tidspunktet for stor-NM – «en uke etter Kielerwoche» – kolliderte med blant annet EM i Optimist. Dette førte til harde diskusjonsrunder med flere klasseklubber, men tvisten løste seg på mandag denne uken da klasseklubbene og Norges Seilforbund møttes.

Stor-NMs form, innhold og tidspunkt har vært gjenstand for mye diskusjon de senere årene, senest på Seiltinget i mars.

BESTEMTE GENERELT TIDSPUNKT. 11. og 12. september i år hadde NSF styremøte der det vedtok tidspunkt for stor-NM, etter at et nedsatt utvalg – NM-utvalget – hadde kommet med sin innstilling. Styremøtet vedtok at stor-NM hvert år skal arrangeres uken etter Kielerwoche, og at at det ikke skal gis dispensasjon for noe alternativt NM for de aktuelle stor-NM-klassene.

Styret var inneforstått med at dette år om annet ville kunne komme til å bety kollisjon med enkelte klassers internasjonale mesterskap, men man ønsket forutsigbarhet med hensyn til NM-tidspunktet, og man mente at mesterskapet ville få best deltagelse i månedsskiftet juni/juli. Og med vedtaket hadde NSFs styre i det minste klart å unngå en mulig kollisjon ved å plassere NMet i forhold til én stor internasjonal regatta som er aktuell for mange klasser.

KOLLISJON. Og kollisjonener oppstod allerede det første året – for 2010, blant annet med EM for Optimist.

– For optimistjolleklassen ville dette innebære at EM-seilerne ikke kunne delta i et Stor NM, noe NOK ikke synes ga et verdig NM for optimistseilerne, heter det i en uttalelse fra Norsk Optimistjolle Klubb, og fra klasseklubbmøtet denne uken, refererer klubben:

– Klasseklubbene hadde et felles møte denne uken og representanter fra NSF ble invitert for å ha en dialog om løsninger rundt StorNM. Det ble en god dialog på dette møtet og det ble avdekket at flere kollisjoner ville unngås ved å flytte StorNM noen dager frem. Det ble på møtet utarbeidet et forslag til løsning for 2010 og kommende år.

–  Sammen med Tønsberg Seilforening har NSF nå klart å finne en egnet løsning for StorNM 2010 som passer for alle de 6 klasseklubbene! Det er dermed avklart at StorNM 2010 arrangeres 25.–29. juni i Tønsberg, slutter NOKs referat fra møtet.