America’s Cups 1. seilas

Avgjort allerede?

Avgjort allerede?

BMW ORACLE vant den første seilasen suverent, og den eneste spenningen som gjenstår er om de kommer igjennom neste seilas uten utstyrsskader eller manøvreringsfeil.

Publisert Sist oppdatert

Fartsforskjellen mellom de to flerskrog-mastodontene viste seg i første seilas å være så stor at det meste av spenningen om hvem som til syvende og sist skal vinne, allerede synes å være over. Vingmasten til BMW ORACLE synes å være et vanlig seil fullstendig overlegent, og man kan saktens spørre om hvorledes denne demonstrasjonen i effektivitet med tiden vil påvirke seilingen i sin alminnelighet?

Om BMW ORACLE var raskere enn ALINGHI på bidevind, så var de enda raskere på unnavindsleggen ved hele tiden å seile 2–4 knop raskere – og fortsatt mye stødigere enn den sveitsiske forsvareren. Mange mente på forhånd at ALINGHI ville seile lavere og raskere enn den amerikanske båten, men slik var det ikke. I det store og hele synes det klart at vingmasten produserer atskillig flere hestekrefter enn ALINGHIs normale seil.

I løpet av første halvdel av unnavindsleggen var ledelsen til BMW ORACLE doblet, og TV-bildene fra seilasen viste på fascinerende vis hvordan vingmasten ble trimmet.