I kjølvannet av stormen Xynthia

Store ødeleggelser i franske havner etter stormen

Store ødeleggelser i franske havner etter stormen

Den kjente seilerhavnen i Les Sables d’Olonne er en av flere franske lystbåthavner på vestkysten som er blitt hardt rammet av stormen Xynthia. Se de tragiske bildene fra havnen.

Publisert Sist oppdatert

Flere kjente havseilaser, blant annet Vendée Globe, starter fra den franske havnen Les Sables d’Olonne. Også flere franske seilbåtprodusenter har havnen som base for utlevering av båter. Blant dem er for eksempel både Alubat og Lagoon. Mange norske seilere har seilt sin franske båt hjem fra denne havnen.

SPRINGFLO OG STORE BØLGER. – Heldigvis disponerer Lagoon den minst værutsatte bryggen og slapp fra været uten noen skader, forteller Alf Morten Indbjo i Katamaran.no, importør av de franske katamaranene, til SEILmagasinet.

Han kan fortelle at selv om havnen i Les Sables d’Olonne ligger godt beskyttet, medførte springflo og store bølger at flere av flytebryggene fikk store skader, og derigjennom båtene også.

KASTET PÅ LAND. – Siden det er stor tidevannsforskjell, ca. 3,5 meter mellom lav- og høyvann, ruller flytebryggene opp og ned langs pålene. Flere av de eldste flytebrygger ble løftet av pålene som de er festet til, fordi de ikke hadde så høye påler som de nyeste bryggene har fått. Båter ble også kastet på land fordi fortøyningsutstyret var for dårlig dimensjonert, forteller Indbjo.

30 BÅTER SANK. Også Hans Lange i Lange Maritime AS som importere aluminiumbåtene fra verftet Alubat, har vært i den franske byen.

– Vi skal sjøsette en ny Ovni 445 i neste uke og en stund så det ut til at det ikke skulle gå, men heldigvis ble ikke travelliften skadet. Siden den nye båten vi skal levere bare stikker under en meter med kjølen oppe, kan vi komme oss gjennom kaoset som dessverre råder her nede, sier han.

Han forteller at hele 400 båter ble alvorlig skadet og 30 sank under stormen.

OMFATTENDE OPPRYDNING. – Opprydningsarbeidet kommer til å bli omfattende, og det er trist å se alle ødeleggelsene, sier han.

– Det ble meldt om at havnene i La Rochelle har fått enda større skader med

enda flere båter som er totalskadet, sier Alf Morten Indbjo.

Begge de to båtimportørene har delt bildene sine med SEILmagasinets lesere.