Bohusracet har passert 100 deltagere

Bohusracet har passert 100 deltagere

Den svenske shorthanded-regattaen Bohusracet har passert 100 deltagere i løpet av påsken. I de norske regattaene har derimot «påmeldingstiden stått stille», men nå må norske seilere reagere om de vil sikre seg en plass i de store regattaene.

Publisert Sist oppdatert

Ved at Bohusracet nå har passert 100 deltagere, har den også økt verdi i SEILmagasinet Shorthanded Ranking. Den har nå fått vekttall 1,25, og regattaen er dermed blitt blant de viktigste å delta i dersom man vil sanke rankingpoeng.

STOR, SVENSK IVER. Mens norske shorthandedseilere åpenbart har hatt mer enn nok med enten båtpuss eller skigåing på fjellet i påsken, har svenskene – og noen nordmenn – vært flittige til å melde seg på til svenskenes største – og nå også Skandinavias nest største – shorthandedregatta. Bohusracet, som går på den svenske vestkysten i juli, passerte i påsken 100 deltagere og er nå oppe i 109.

Fordi regattaen også er aktuell for mange norske seilere – og fordi regattaen var ønsket tellende av det norske shorthanded-miljøet, ble regattaen nylig inkludert i listen over regattaer som teller på SEILmagasinet Shorthanded Ranking. Og det var etter at det var kjent, at påmeldingen skjøt fornyet fart.

FLERE SVENSKE SEILERE TIL NORGE? Nå håper norske seilere at svensk iver etter å kapre rankingpoeng igjen vil føre til at enda flere svenske seilere oppsøker norske shorthandedregattaer. Per i dag er det ni svenske båter påmeldt i Watski Skagerrak TwoStar. I Bohusracet er det fire norske båter påmeldt.

NORSK STILLSTAND. Tilstrømmingen av påmeldinger til de store, norske shorthandedregattaene har stått stille lenge, men arrangørene håper og tror at den vil komme tilbake nå etter påske og nå som seilsesongen for alvor er rett rundt hjørnet.

FORBIPASSERT. Spesielt i Seilmakeren Doublehanded er det langt igjen til fjorårets suksess-seilas da over 100 båter krysset startlinjen samtidig med kurs for Sotra-broen. I og med at Bohusracet nå nærmer seg 110 påmeldte båter, er også Seilmakeren Doublehanded blitt detronisert som Skandinavias nest største shorthandedregatta.

På tide at vestlendingene våkner opp av vinterdvalen?

SNART FULLT. For første gang har det heller ikke vært ventelister i Watski Skagerrak TwoStar. 11 plasser står fortsatt ledig av de tilsammen 150 norske plassene, mens 10 utenlandske båter er påmeldt. Tilsammen betyr det at tilsammen 149 båter nå står på listen.

Det er lite sannsynlig i år at den norske kvoten på 150 båter vil bli økt – med mindre det nå etter påske kommer et rush av båter som signaliserer at de vil delta. Og bakgrunnen, den er denne:

POPULÆR TRACKING. Båtene i både Seilmakeren Doublehanded og Watski Skagerrak TwoStar vil bli fulgt på Internett av det avanserte, danske trackingsystemet Trac Trac, som for tiden opplever stor, internasjonal suksess.

Begge de to norske shorthanded-regattaene foregår på et hektisk regatta-tidspunkt ute i Europa, og mange av trackingenhetene som benyttes til å «ta toppene» av store, internasjonale arrangementer med mange båter, går på sirkulasjon mellom arrangørene i Europa. Det betyr at det er en stor tracking-kabal av enheter som skal hit og dit som skal gå opp, noe som igjen vil tvinge arrangørene av såvel Seilmakeren Doublehanded som Watski Skagerrak TwoStar på et tidspunkt til å sette et tak på antall båter og stoppe påmeldingene – dersom intensjonen om at alle deltagerne skal bli tracket, skal kunne oppfylles.

Dette tidspunktet nærmer seg.

MELD DEG PÅ. Det betyr at de som har til hensikt å delta i Seilmakeren Doublehanded og Watski Skagerrak TwoStar bør gi seg til kjenne og melde seg på i nærmeste fremtid, hvis ikke vil toget gå og muligheten for å delta forsvinne.

I og med at det ikke er venteliste i Watski Skagerrak TwoStar, tror arrangørene i Fredrikstad Seilforening at frafallet før start, noe som tidligere har medført at mange etternølere har fått delta, vil bli betydelig lavere i år enn tidligere.