Ulik flåte i øst, vest og nord

Hver 5. TwoStar-båt er en X

Hver 5. TwoStar-båt er en X

Flåten av båter som skal seile de store shorthanded-regattaene er høyst ulik.

Publisert Sist oppdatert

Mens over 20% av båtene som skal seile Watski Skagerrak TwoStar er en båt fra det danske verftet X-Yachts, er det kun én slik båt – foreløpig – som stiller til start i Bodø og Softspring Nordland Offshore Race.

HANSE POPULÆR I NORD. I Bodø er det derimot det tyske Hanse-verftet som regjerer med 16,7% av flåten, som foreløpig teller 24 båter. Deretter følger Bavaria og CB som de mest populære modellene.

X I ØST. På Østlandet er det derimot helt annerledes. Hele 31 X-båter – over 21% – er påmeldt til Watski Skagerrak TwoStar. Det er over dobbelt så mange som nærmeste konkurrent, Bénéteau, som har 13 påmeldte båter. Det utgjør 8,7%. Tredje mest er det av Jeanneau-båter, (8,1%).

HANSE OGSÅ I VEST. I Seilmakeren Doublehanded på Vestlandet er X-båtene relativt godt representert, men bare med 8% av flåten. Også på Vestlandet er Hanse-modellene mest populære og har 16,2% «markedsandel». Bak Hanse følger Bénéteau (13,9%) og Elan (12,3%).

HØYKOST. – Hvorfor så mange X-båter på Østlandet?

– Det er selvfølgelig gode båter med et godt ry på regattabanen, ler Otto Backe, importør av X-båtene til Norge.

Mer nøytralt legger han til:

– En årsak kan vel være at kostnadsnivået er høyere her på Østandet, og all den stund X-båtene ligger i det øvre prissjiktet, er det vel grunn til å tro at antallet båter kan reflekteres i slike årsaker. Våre kunder kommer hovedsaklig fra Østlandet, men når det er sagt, registrerer vi stadig økt interesse fra hele landet.

16 % AV ALLE. Alle de tre regattaene sett under ett, så kommer 16% av de deltagende båtene fra X-Yachts. Deretter følger Hanse (9,7%) og Bénéteau (9,2%).

De 10 mest populære

  1. X-Yachts - 38 båter
  2. Hanse - 23 båter
  3. Beneteau - 22 båter
  4. Elan - 19 båter
  5. Jeanneau - 19 båter
  6. Bavaria - 16 båter
  7. Dufour - 8 båter
  8. J/Boats - 8 båter
  9. Albin - 6 båter
  10. Archambault - 5 båter

INDIVIDUALISTER. I alt er det 28 båtmerker som kun er representert med én båt i de tre regattaene. Litt færre, 25 båtmerker, har to eller flere. At norske seilere er individualister, er det med andre ord ingen tvil om; hver man sin båttype.

Og når vi en gang er slik, har det å ha gode systemer for respitt-seiling sin berettigelse her til lands…