Innbyrdes rangering av norske seilere

Hvor gode er prestasjonene?

Hvor gode er prestasjonene?

Å vurdere prestasjonene i en klasse i forhold til en annen, er selvfølgelig en umulighet. Likevel har SEILmagasinet funnet sin måte å gjøre det på.

Er 32. plassen til Cathrine Gjerpen i Laser Radial i de pågående verdenscup-seilasene i Hyeres i Frankrike bedre eller dårligere enn Peer Mobergs 19. plass i Finnjolle? Og hvordan er disse prestasjonene i forhold til Bjørnar Erikstads 6. plass i 2.4 mR?

VANSKELIG, MEN DOG. Selvfølgelig er spørsmålene umulige å svare på. Kvaliteten på seilerne spiller en avgjørende rolle, likeledes at det er forskjellig antall startende i de forskjellige klassene.

Det første punktet er høyst subjektivt, og det nærmeste man kan komme en avklaring på det, er at de seiler mot hverandre i en nøytral klasse. Men heller ikke det vil kunne gi noe 100% svar.

Å ta tak i antall startende er da en mer håndgripelig måte å løse spørsmålet på, om enn ikke så riktig. Likefullt er det dette SEILmagasinet har som utgangspunkt når vi nå våger oss på å rangere og vurdere de norske seilernes internasjonale resultater opp mot hverandre. En viss pekepinn vil dette uansett gi.

METODEN. Metoden er enkel: Vi finner plasseringens prosentvise verdi i forhold til deltagerantallet.

Nå vil det alltid være en litt ekstra prestasjon å plassere seg blant de seks beste, og derfor har vi valgt å favorisere disse prestasjonene.

EKSEMPELET. Cathrine Gjerpen ligger på 32. plass blant 80 deltagere. Det gir regnestykket: 32/80*100= 40,0

Peer Moberg ligger på 19. plass blant 52 deltagere. Det gir regnestykket 19/52*100=36,5

Bjørnar Erikstad ligger på 6. plass blant 14 deltagere. Det gir regnestykket 5,9/14*100=42,1

FAVORISERINGEN. At 5,9 dukket opp i regnestykket i stedet for 6 for Bjørnar Erikstad, har sin bakgrunn i den nyss nevnte favoriseringen av plasseringer blant de 6 beste. Det betyr at følgende faktorer benyttes i stedet for plass-sifrene for disse plassene:

1. plass – 0,4

2. plass - 1,5

3. plass - 2,6

4. plass - 3,7

5. plass - 4,8

6. plass - 5,9

SÅ, HVEM ER BEST? Anvendt på resultatene så langt i verdenscupen i Hyeres er rangeringen av de norske seilerne denne:

  1. Aleksander Wang-Hansen/Per Eugen Kristiansen/Marie Solberg, KNS - 4,4
  2. Kristian Ruth, Asker - 13,5
  3. Peer Moberg, KNS - 36,5
  4. Cathrine Gjerpen, KNS - 40,0
  5. Bjørnar Erikstad, Tønsberg - 42,1
  6. Sebastian Wang-Hansen, Tønsberg - 73,2
  7. Eivind Melleby/Petter Mørland Pedersen, KNS - 84,3

 

SEILmagasinet kommer til å anvende denne rangeringen fremover når vi skal vurdere norske resultater i internasjonale mesterskap.