ISAFs midtårsmøte:

Store OL-endringer i støpeskjeen

Store OL-endringer i støpeskjeen

Skal man tolke signalene fra det internasjonale seilforbundets midtårsmøte, kan det komme til å bli store endringer på det olympiske seilerprogrammet i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

På grunn av dårlige seertall på TV-sendingene – noe som er ensbetydende med dårlige inntekter for den internasjonale olympiske komiteen (IOC), ligger seilsporten i fare for å bli sjaltet ut av det olympiske programmet. Seiling er den 4. dårligste av sommeridrettene totalt i så måte.

ENDRING KREVES. Det betyr at seilsporten – til tross for sin lange tradisjon – har kniven på strupen når det gjelder å gjøre sporten mer seervennlig. Det vil igjen bety at det må bli annerledes og mer spektakulære TV-bilder som seerne tilbys, og for å få til det må flere klasser byttes ut.

Dette var tema på ISAFs midtårsmøte, og Stig Hvide Smith som sitter i ISAFs styre, har sendt SEILmagasinet denne rapporten fra møtet:

«ISAF gjennomfører nå sitt midtårsmøte 7.-8. mai ved Balatonsjøen i Ungarn.

I tillegg til de sedvanlige faste postene rundt ISAFs drift, er det denne gangen spesiell oppmerksomhet rundt rapporten som er utarbeidet av ISAF Olympic Commission. Rapporten omhandler seling som olympisk idrett og hvorledes seilsporten skal kunne hevde sin posisjon i fremtidige OL.

TRUET. Rapporten ble tatt særdeles godt i mot og imponerte med god struktur og grundighet i utredningene. Seilsporten kan være en truet idrett som olympisk gren. Dette fordi seilsporten kommer relativt dårlig ut i forhold til TV-inntekter fra OL. Seiling er dessverre den idrett som kommer 4. dårligst ut av sommeridrettene slik sett.

Hva angår mediedekning i presse kommer seilsporten noe bedre ut, men dette gir som kjent ikke IOC særlige inntekter.

Innen web-baserte kanaler kommer seilsporten ganske godt ut, men dette gir dessverre heller ikke inntekter til ISAF. Norges Seilforbund vil komme med ytterligere informasjon om rapporten i Seilsport (i SEILmagasinet), men hovedinnholdet er basert på hvilke «event»/klassetyper man skal ha i fremtiden og behovet for mer spektakulær og underholdende seiling.

RASKERE BÅTTYPER. Rapporten avdekker behovet for raskere og mer spektakulære båttyper i fremtiden og nødvendigheten av bedre markedsføring av idretten.

Det er stor forskjell på olympisk seiling og et VM. Utvalget seedes helt annerledes enn et VM, og slik sett blir sammensetningen av utøvere helt forskjellig. Videre oppfattes OL i stor grad mer som underholdning og gir betydelige inntekter til IOC.

FORESTÅENDE MAKTKAMP. Grupe G (DAN,FIN, EST, ISL, NOR, SWE) ved Stig Hvide Smith uttrykte følgende om situasjonen i ISAF Council (styret): "We all hate some details among the necessary actions to be done, but please remember that this topic is related to the survival of the sport. Then unpopular changes in details and equipment  unfortunately wll be crucial to achive success".

Med dette berørte man kanskje rapportens såre kjerne om at en konsekvens vil bli at enkelte etablerte OL-klasser vil måtte byttes ut. Dette vil utvilsomt medføre en betydelig maktkamp og uro innenfor ISAF-systemet.

OL-TILHØRIGHET VIKTIG. ISAFs inntekter kommer i hovedsak fra IOC, derfor er fortsatt OL-tilhørighet svært viktig for ISAF.»