SEILMAKEREN DOUBLEHANDED 2010

Bergen-seilere vant, lang natt for mange

Bergen-seilere vant, lang natt for mange

To seilere fra Bergen troner øverst på over all-listen vel i havn i Askøy. For mange har natten foregått i vindstille og tåke.

Publisert Sist oppdatert

Da Fridtjov Bergmann stakk hodet inn på regattakontoret i dag morges, fikk han svaret på hva han har lurt på i hele natt: Holdt det til over all-seier for ham og Leif-Martin Drange i First 40.7en HYGGEN IX?

NATURKREFTENE REGJERTE. Og det gjorde det, for strøm og vindstille raderte ut de mindre båtenes muligheter til å hevde seg på over all-listen. I den trange og vanskelige Kobberleia og passasjen under Sotrabroen var det naturkreftene som regjerte og i mindre grad seilerne dyktighet. Trackingsporene avslører at mange har danset rundt i sirkler og sikk sakk-kurser som ikke er frivillige.

– Det er synd at så mye flott og fair seiling skal avgjøres på denne måten, har flere røster fra seilerne sagt, og for arrangørene i Askøy Seilforening er dette noe de må ta med når neste års regatta skal planlegges, for det er ikke første gang at regattaen avgjøres på denne måten.

– Ja, dette må vi se på, sier leder av Askøy Seilforening, Thorvald Haarberg, til SEILmagasinet.

– Jeg ser klart seilernes poeng, så vi må finne en løsning som gir seilerne fair seiling, samtidig som vi får oppfylt vårt ønske om å få samlet seilerne her på Askøy etter regattaen, sier han.

PÅ PALLEN. Det ble derfor de større båtenes race om man betrakter over all-listen der HYGGEN IX, den navnløse X-99en som Eirik Ihle og Kenneth Bø fra Stavanger har seilt og HABIBI (Elan 380) med Harald Thorstein og Karl Otto Book fra Sandefjord og Åsgårdstrand utgjør trioen på «pallen».

Fortsatt ligger cirka en tredel av flåten igjen på sjøen etter en lang natt med vindstille, men allerede nå synes klasse-seirene klare, men med forbehold om at det kan være protester. En del båter er blitt rapportert å ha seilt på feil side av begrensninger som er fastlagt i seilingsbestemmelsene.

Nedenstående må derfor taes med forbehold:

ENESTE BÅT I MÅL. I klassen for båter med LYS-tall 1,16 eller lavere er det kun en båt som fikk kreket seg inn i nattens mulm og mørke litt over kl 02 i natt, og det er MARILD (Maxi Mixer) med Stig Gard Paulsen og Espen Ress Mathiesen fra Seilforeningen av 1928 i Stavanger.

I LYS 1,17-1,24 gikk seieren til allerede nevnte Eirik Ihle og Kenneth Bø, mens PAPRIKA med Per Højgaard Nielsen og Trond Wickman fra Bergens Seilforening tok seieren i et meget jevnt oppgjør i LYS 1,25 til 1,30. I denne klassen var det fire Elan 37er på de fire første plassene.

Og i den største klassen ble det HYGGEN IX som dro avsted med seieren.

Oppdaterte resultater finner du her. De justeres for hver båt som kommer i mål.

TÅKE. Regattasjef Øyvind Skogen kunne ved 10-tiden i dag melde om at endelig slo sola igjennom etter at tåken kom ved 05:30-tiden i dag morges og tettet igjen alt som var av sikt.

– Vi har ligget her omtåket med kun 50 meters sikt, forteller han, samtidig som han også kan berette at vinden i skrivende stund nå fyller inn fra østsydøst i hele området sørover mot Sotrabroen.

Det vil forhåpentlig hjelpe de aller mest tålmodige seilerne inn til mål i løpet av formiddagstimene.