Softspring Nordland Offshore Race

Regatta under tindrende midnattsol

Regatta under tindrende midnattsol

– Det er meldt tindrende klar midnattsol og 5–10 m/sek fra øst. Kan vi bedre få det, spør Fritz Breivik, primus motor for Softspring Norland Offshore Race 2010.

Publisert Sist oppdatert

De 50 seilerne som skal delta i shorthandedregattaen Softspring Nordland Offshore Race kan åpenbart se frem mot en strålende seilopplevelse – en opplevelse som tar til kl 1430 fredag 28. mai – i morgen.

START INNE I HAVNEN. – Det blir også en opplevelse for innbyggerne i Bodø. Starten går inne i selve havnen, og med østlig vind betyr det at båtene stikker til havs gjennom moloåpningen for spinnaker. Det vil bli litt av et syn, mener Fritz Breivik.

Han tar imidlertid et lite forbehold:

– Blåser det for mye, må vi vurdere om de skal få lov til å sette spinnaker innenfor moloåpningen, for det kan jo bli ganske trangt der med så mange båter samtidig…

PERFEKT VIND. Østlig vind i Nord-Norge betyr pent vær, og det skal også bli tørt og godt gjennom hele seilasen, i følge www.yr.no. 10 m/sek skal det blåse under starten, hvoretter den skal spakne mot 5 m/sek utover kvelden og mot midnatt, da båtene er forventet og runde ute ved Værøy.

DIPLOM. Det er 5. gang regattaen seiles som shorthanded-seilas, og for dem som har fullført fem ganger, vanker det et flott diplom med motiv av regattaens og Bodø Seilforenings «huskunstner», den anerkjente grafikeren Lars Erik Karlsen, som selv er en trofast deltager og som, om vi ikke tar helt feil, vil være blant dem som mottar diplomet. Det samme gjelder for øvrig Fritz Breivik selv. Men de må fullføre først.

FAVORITTENE. Fritz Breivik trekker frem to favoritter i LYS-klassen for de minste båtene (1,08–1,19); båtene SPRINGER (Linjett 33) og CARO II (Polo 28) med henholdsvis Olav Taraldsen/Frank Bertinussen og Finn Arne og Roger Brenna om bord. Begge seiler for Bodø Seilforening.

– Det er gledelig mange seilere fra Bodø med i år, men vi savner deltagerne fra Tromsø, sier Breivik.

25 båter stiller til start i år; rekorden er 26 fra 2008.

I den største klassen er tre båter av typen CB 365 fryktet, men også Elan 37en AJA og SWAI (Salona 37) blir nevnt i samme åndedrag.

TRACKING OG NYHETER. Alle båtene vil kunne følges fra start til mål, og Bodø Seilforening har også tatt i bruk SEILmagasinets «Live News»-tjeneste, der seilsan vil bli løpende kommentert og analysert, pluss at en stab på land vil kontakte seilerne på sjøen for å videreformidle opplevelsene og inntrykkene der ute hos seilerne.

På brygga i Bodø havn vil det bli satt opp et stort telt med prosjektor og storskjerm der trackingen vil bli vist for publikum.

– Dette foregår midt i byens hjerte, og jeg tror det vil bli et yrende folkeliv, sier Fritz Breivik.

«Inngang» til regattaen finner du her på SEILmagasinet.no; både til trackingen og de direktesendte nyhetene. Regattaen går over havområder og det vil være felt der båtene er utenfor mobildekning. Trackingenhetene lagrer imidlertid båtenes posisjoner, slik at «sporet» i ettertid blir rent og kan studeres i tracking-systemets replay-muligheter.