Gjenopplev Softspring Nordland Offshore Race

Maksvær og omstart – de minste ble de største

Maksvær og omstart – de minste ble de største

– Først og fremst vil jeg takke alle konkurrentene mine fordi de lå og ventet på meg noen timer fra mål, sa vinneren av den minste LYS-klassen, Finn Arne Brenna fra Bodø.

Publisert Sist oppdatert

For det ble slik i år. Etter at seilerne hadde hatt en fin seilas fra Bodø til Værøy og tilbake til Fleinvær – så ble det vindstille og omstart nettopp ved Fleinvær – et par timers seiling fra mål. Det ga en fordel for båtene med lavt LYS-tall, og det ble Polo 86en CARO II med Finn Arne Brenna og Roger Brenna om bord og det laveste LYS-tallet (1,07) som vant i LYS 1,07–1,19.

HADDE EN PLAN. Lars Erik Karlsen og Tonny Jensen satte skapet på plass i den den andre LYS-klassen, der måltallene varierte fra 1,19 til 1,35. Også Lars Erik Karlsen hadde sitt å si på premieutdelingen:

– Vi hadde en plan på forhånd, og den fulgte vi til punkt og prikke. Og det ga uttelling, sa han.

Og konkurrentene, de kunne blant annet konstatere at SULA BASANA, som er en Sweden Yachts 38, førte gennakeren lenger enn noen andre.

TILFELDIGHETER. Det ble selvfølgelig samlingen ved Fleinvær som ble det store samtaleemnet etter seilasen.

– Synd at så mye fin seiling ender opp med slike tilfeldigheter. Man kan godt ha flaks, men regattaer skal ikke avgjøres av tilfeldigheter, mener Fritz Breivik, som sitter i arrangementskomiteen til SEILmagasinet.

– Ekstra ille blir det når det er stort sprang imellom LYS-tallene, så til neste år bør vi nok vurdere å ha tre klasser. For egen regning vil jeg også legge til at vi bør se på løpet og gjøre det mer utfordrende med mindre rene strekk, sier han.

Han legger imidlertid til at; – det er likevel nesten alltid de samme som vinner, uansett hvordan forholdene er.

TRACKING OG NYHETER. Alle båtene ble tracket under seilasen, og deltagerne fikk erfare under seilasen at de hadde tilskuere i form av SMSer og telefoner fra seilere som satt hjemme og heiet på dem. Nå i etterkant kan alle deltagerne gå inn og spille av seilasen igjen og igjen, der de i detalj kan se hvor de tjente og tapte i forhold til konkurrentene.

I tillegg til trackingen benyttet Bodø Seilforening seg av SEILmagasinets «live-verktøy» der nyheter kan publiseres fortløpende. Erik Bang stod for den oppgaven, og han formidlet inntrykk fra banen og var oppsøkende overfor seilerne gjennom hele seilasen og publiserte en strøm av små nyhetsoppdateringer.

SKOLEEKSEMPEL. – Han gjorde en kjempejobb, og både trackingen og live-dekningen ble en suksess, slår Fritz Breivik.

– Bodø Seilforening stod for et skoleeksempel på hvordan en seilforening ved hjelp av egne krefter kan gjøre en seilas spennende for publikum, sier Henrik Næss i SEILmagasinet.

Se hele seilasen på nytt.

Se hele live-ioppdateringen.

FOTOKONKURRANSE. Under seilasen ble det også avholdt en fotokonkurranse blant deltagerne, og mer enn 500 bilder ble sendt inn til juryen. Hvem som vinner, vil bli offentliggjort når juryen har arbeidet seg igjennom alle bildene.