Færderseilasen

F¾rderseilasen 2008

Blir det 1000 båter?

– Vi får satse på at det kommer fire etteranmeldinger, sier Per Bøymo i KNS. Per i dag telle deltagerlisten i Færderseilasen 996 båter.

Publisert Sist oppdatert

For – blir det under 1000 båter som stiller til start, vil det være første gang på mange, mange år at deltagelsen i Norges største regatta er så lav. På det meste har deltagelsen vært rundt 1200 båter, i fjor var tallet 1053.

Nedgangen i år er med andre ord ikke dramatisk, selv om den magiske 1000-grensen blir underskredet.

– Det er vel litt av alt som er årsaken til dette, tror Per Bøymo.

– Folk jobber mer, de har mindre fritid og så er det vel litt dette med lisens som er innført i år.

Første start går klokka 12:00, men etter kl 12:20 blir det et hopp på 40 minutter før neste start går igjen.

– Det kommer en cruisebåt som skal inn i havnen. Den skal være ved Dyna Fyr kl 12:45 og klappe til kai kl 13:00. Vi får håpe at det blåser såpass mye at de som startet kl 12:20 da har passert Dyna, sier Bøymo.

SIKKERHETSKONTROLL.  – Vi tar sikte på å sikkerhetskontrollere ca. 10% av de deltagende båtene. Fredag morgen vil vi ha tre båter som reiser rundt og tar stikkprøver av båtene i havnene i nærheten av startområdet, opplyser Bøymo.

Han påpeker også at de som skal runde ute ved Færder må være forberedt på å kunne møte røffe forhold:

– Blir det som varslet 10–12 m/sek der ute, så kan sjøen bli temmelig grov. Det er mange år siden det har vært så mye vind der ute ved runding nå.

IKKE NOE NYTT MED LØPET. Når det gjelder selve løpet, er det ikke noen nyheter, bortsett fra det er opprettet en shorthanded-klasse som starter fra Soon sammen med skøytene og som skal seile til Sydostgrunnen ytterst i Sandefjordsfjorden.

– Det blir stort sett «business as usual», sier Bøymo.

I Horten kan seilerne se frem til å høre på bandet CC Cowboys.

– Det er det største plakatnavnet vi noensinne har hatt på underholdningsmenyen, sier Bøymo – med dårlig skjult entusiasme.

TRACKING. Et utvalg av båtene som skal delta i årets Færderseilas vil bli utstyrt med trackingenheter, noe som vil gjøre det mulig å følge båtene i kartet.

SEILmagasinet vil med sine trackingenheter følge ORC-klassen og kampen om Einar Sisseners Minnepokal spesielt. Tilgang til trackingen vil du finne her på SEILmagasinets side.

20 båter stiller til start i denne klassen for å utfordre kong Harald og hans FRAM-lag, som tok ledelsen i kampen om minnepokalen etter Helly Hansen Skagen Race. Siste regatta blir så Hollænderseilasen, hvor det endelig skal avgjøres hvem som stikker av med trofeet.

De øvrige klassene som skal trackes er IRC-klassen, LYS R40, LYS R36, First 31.7, Express og Formula 18. Tilgang til denne trackingen får du via KNS’ hjemmeside.

BEDRE VÆR? For noen dager siden var varslene for Færder-været begredelig – i alle fall for dem som ikke synes noe særlig om regn. Det var varslet frisk vind og mye regn. Varselet for starten og første del av regattaen er nå klart bedre, men fortsatt ikke helt optimalt. Det er riktignok meldt om oppholdsvær og litt sol, men vinden skal være 0–2 m/sek i følge yrs varsel for Oslo.

Utover kvelden skal det skye til og begynne å regne, men vinden vil holde seg svak i indre del av fjorden, men den vil friskne lenger ut i fjorden. Mellom kl 1700 og 2300 fredag er det varslet 7 m/sek fra syd på Gullholmen fyr.

Det samme og antagelig noe mer vil det være på Færder. Sier varselet i dag, men dette vil nok kunne være i stadig endring.