Færderseilasen 2010

Kontrastenes Færderseilas

Kontrastenes Færderseilas

Færderseilasen 2010 er virkelig blitt kontrastenes Færderseilas.

Det er bokstavelig talt forskjell på Jørgen Hattemaker og kong Salomo, for mens kong Harald med sitt mannskap i FRAM XVI suste i mål kl 02:23:40 i natt, drøye 10 minutter foran erkerival CAMILLA med Ole Martin Vordal (KNS), hadde ikke de siste båtene en gang passert Søndre Langåra.

KONTRASTER. Årets Færderseilas ble i sannhet rik på kontraster; på fattig og rik, på dem som fikk kapret seg en gevinst og på dem som ikke trakk vinnerloddet. Denne gangen.

For det ble store forskjeller, og feltet ble spredt i hele regattabanens lengde.

GROV SJØ. Mens båtene ute ved Færder seilte i frisk bris til liten kuling fra sørvest og i grov sjøl i morgentimene i dag, lå konkurrentene i blikkstille i Drøbaksundet. Og det som etter hvert tok de siste båtene utover i fjorden, var ikke den samme sørvestlige vinden. Det var nordavind, som etter hvert faktisk tidvis ble frisk i bygeregnet.

Og mens det var blygrått og regn over Slagentangen, var det sol en stakket stund på Færder.

SISTE BÅT. Klokka 11:45 i dag passerte den siste båten Oscarsborg. Da hadde kongen og hans menn vært i mål i nesten 10 timer allerede.

Og som så mange ganger før i Færder’n, var det de små metrene i vindstilla som gjorde at noen kom et hav foran, mens andre ble liggende igjen i limet. Færder’n fornektet seg ikke i år heller.

Det ble også en våt Færder – våtere enn på svært mange år. Sjelden har det regnet så mye igjennom et helt døgn den andre weenden i juni tidligere.

VED DET VANTE. Men mye var også ved sitt vante. Kong Harald vant for n’te gang. Det samme gjorde en båt som OLISABETH med Sven Are Løtveit fra Asker som skipper. Det er ikke få ganger denne Luffe 40en har tatt seieren, denne gangen i LYS 1,31–1,36.

En annen gjenganger er båten VIRGINA. Michael Nygaard har mang en gang tatt turen fra Stavanger med sin Bashford 36 for å banke østlendingene. Det gjorde han i år igjen i LYS R36.

Og så selvfølgelig LURINGEN da. Nok en gang var Tommy Bergman lurest i sin Finngulf 39, og med nærmere en times margin tok han seileren i LYS  1,25-1,27.

SKOTTSK SEIER. Morsom seier ble det også til skotten Joey Gough som flere ganger har vært med i både Færder’n og Watski Skagerrak TwoStar med sin First 32s5. Førsteplassen i LYS 1,15–1,16 ga nok god selvtillit når han kommende onsdaf stiller til start i Watski Skagerrak TwoStar igjen også.

For å nevne noen. Det er mange andre vinnere og gode prestasjoner som du finner på resultatlisten.

DE STØRSTE VINNERNE. Den kanskje aller beste prestasjonen i år var å fullføre, og i så måte står det aller størst respekt av dem som utover dagen i dag kommer sist i mål. De stod i mot vindstille, strøm og regn i Drøbaksundet gjennom en hel kveld og en hel natt, mens de første båtene i realiteten bare hadde en svipptur…