Shetland Round Britain & Ireland Race

3 X 3 for Rune Aasberg og Arild Schei

3 X 3 for Rune Aasberg og Arild Schei

SOLO med Rune Aasberg og Arild Schei slo til med enda en tredjeplass i etappe 3 av Shetland Round Britain & Ireland Race.

En fornøyd duo hviler nå ut i Lerwick før fjerde etappe starter igjen fredag ettermiddag.

Arild Schei har sendt SEILmagasinet denne rapporten:

De fire Class 40ene FUJIFILM, SUNGUARD ARENA, SOLO og PESCHEYA RACING danner nå en egen tet-gruppe foran de andre båtene i racet. Det kom fortsatt båter i mål da vi startet igjen etter 48 timers obligatorisk pit-stop i Castle Bay, og her i Lerwick har avstanden nå blitt enda større.

ROLIG START.  Tidlig mandag morgen startet vi vår tredje etappe fra havnen i Castle Bay på Hebridene. Enda en gang lå Alex Bennett og FUJIFILM (som vant Transat Jaques Varbre i 2001) 15 minutter bak oss.

Starten gikk med gennaker rett sydover før vi skulle dra 70 nautiske mil ut i Atlanterhavet og runding av øygruppen St. Kilda.

På vei ut dit droppet vinden til under 5 knop – og med litt skvalpesjø i tillegg var det vannvittig frustrerende å ligge i timesvis uten å komme av gårde.

 

Etter hvert økte vinden nok til at vi kom oss rundt St. Kilda og kunne sette kurs mot Shetland. Ett lavtrykk ga oss 20–25 knop i ryggen, og da begynte skuta virkelig å gå.

20 TIMERS SURF.  De neste 20 timene ble konstant surfing i høy hastighet, og SOLO fikk virkelig vist hva den er bygd for. Med ett rev i storseilet og den største gennakeren, hadde vi nok litt mye duk oppe når kastene kom opp i 26–27 knop. Selv med baugspydet var godt inne i neste bølge og sjø over hele fordekket, toget SOLO raskt av gårde.

Da vi nærmet oss nordspissen av Shetland, sank vinden til rolige 12 knop. Verre var det at den forsvant fullstendig like før målgang, men etter hard jobbing kom vi over mållinjen som tredje båt.

Det er interessant å se at etter 1200 nautiske mils seiling, er det ca. 90 minutter som skiller de fire Class 40ene i tet-gruppen. Med gjenstående 800 nautiske mil å seile, betyr dette at konkuransen fortsatt er helt åpen. SOLO har hittil abonnert på tredejplasser i racet, og dette er en gunstig posisjon før etappe 4.

HEFTIG DYRELIV. På denne etappen har det vært heftig dyreliv i havet rundt oss. Delfiner er det mye av her ute, og selv i stor hastighet sirkler de lekent rundt båten.

De store Havsulene kikker nysgjerrig på båten før de forsvinner ut i havet igjen.

Mest imponerende var nærkontakten med en hval nær St. Kilda. Vi så plutselig en diger skygge et par meter unna båten. Det var en 7–8 meter lang hval som svømte langs båten – like ved kjølen og rorene på SOLO.

Å treffe en hval i høy hastighet vil vi gjerne unngå.

SØROVER IGJEN. Neste etappe starter fredag ettermiddag, og denne gang går turen til Lowestoft i Øst-England.

Dette er racets lengste etappe og er på 480 nautiske mil. Værvarslene er foreløbig litt usikre, men det kan se ut som det blir nordlig vind på mellom 20 og 30 knop vindstyrke.

Aasberg og Schei ønsker seg gjerne mer high-speed surfing og vind fra akter.

Mer om seilasen finner du her og her.