VM for Europajoller

Norske seilere innledet med lagsølv

Norske seilere innledet med lagsølv

I dag starter VM i Europajolle i Arkösund i Sverige. I går styrket det norske laget selvtilliten ved å vinne sølv i den innledende lagseilasen.

Det norske laget som tok sølvet, besto av de tre øverste på den norske rankingen som er Martin Frigstad Pedersen, Kristian Hammarstrøm og Jon Aksel Mortensen.  

TØFF CUP. – Lagseilingen foregikk med 3 seilere på hvert lag og etter cup-prinsippet der man må vinne hver eneste match.  Det var påmeldt 8 lag og Norge møtte favoritten, Sverige, i første seilas, forteller Per A. Brodtkorb, som fortsetter:

– Det ble en hard match som lå og vippet begge veier, men Norge tok de to første plassene og vant dermed klart 9-12. I andre match møtte de Frankrike som allerede rett etter start kom bakpå og de norske seilerne kunne seile komfortabelt inn til seier 9-12. I finalen møtte de et aggressivt spansk lag som påførte det norske laget 2 straffer rett før starten gikk.  Nordmennene klarte aldri å hente inn det spanske laget etter dette, selv om Jon Aksel prøvde på en «spanske en» og prøvde å hindre spanjolene på kryss mens han selv lenset.  

Dermed endte det med norsk sølv.

BLÅSTE BORT. Etter lagseilingen var det åpning av VM om kvelden

– Dessverre regnet og blåste det så mye at hele seremonien måtte flytte innendørs i teltet.  Åpningsseremonien startet med en velkomstmarsj med trompeter og trommer av Norrköpings stolthet. Ordføreren i i Norrköpings kommune ønsket alle seilerne velkommen og åpnet mesterskapet. Presidenten i den internasjonale europajolleklubben, Paul de Potter, sa at det var ny rekord med deltagere fra 15 nasjoner og 162 deltagere fordelt på 93 gutter og 69 jenter, rapporterer Brodtkorb.

FULL KVOTE. Norge deltar med full kvote i verdensmesterskapet som starter i dag; det vil si seks gutter og seks jenter til VM i Europajolle. De norske seilerne har vært gjennom en tøff kvalifisering mot i alt 73 seilere gjennom fire norgescuper og ambisjonene til de norske seilerne er høye:

– Vi vil være med og sloss om medaljene!

BESTE KORT. – Kristian Hammarstrøm og Martin Frigstad Pedersen ble henholdsvis nr. 5 og nr. 6 av de 164 seilerne som deltok i den internasjonale regattaen på Gardasjøen i påsken. Disse to må dermed sies å være de norske favorittene under mesterskapet, likevel viser resultatene fra årets norgescup at også de andre norske kan hevde seg i toppen under de rette forholdene, sier lagleder Alf Magne Andersen.

Han peker ut franskmenn, svensker, italienere, dansker og spanjoler som de argeste konkurrentene under årets VM, og etter lagseilasen i går har de norske seilerne allerede fått et psykisk overtak på de fleste av dem.

Neste uke vil vise hvordan det går. Lørdag skal mestrene kåres.