Junior-nordisk i Helsingfors

To norske bronsemedaljer

To norske bronsemedaljer

Den norske beholdningen etter nordisk mesterskap for juniorer ble to bronsemedaljer. Helene Mjelde Gjerde fra Hjellestad og Andreas Dyhr Petersen fra Moss stod for dem.

Publisert Sist oppdatert

Helene Mjelde Gjerde tok bronse i Zoom8-seilernes jenteklasse, mens det for Andreas Dyhr Petersens del ble bronse i Optimist gutter.

78 NORSKE SEILERE. Foruten Zoom8 og Optimist omfattet juniormesterskapet også klassene Europajolle, Laser 4.7 og Laser Radial og tilsammen hadde hele 78 norske seilere tatt turen til den finske hovedstaden. De deltok i Optimist, Zoom8 og Europajolle, mens Laser-klassene var fullstendig dominert av finske seilere – og noen estlendere.

Mesterskapet ble avsluttet lørdag 24. juli, og finaledagen fikk seilerne blåst seg i kraftig, bygete vind – etter at mesterskapet tidligere hadde vært preget av lettere vind og flott sommervær.

I GULLKAMPEN. Andreas Dyhr Petersen var lenge med i kampen om gullet i Optimist, men muligheten til å vinne en av de to gjeveste medaljene glapp i aller siste seilas der han ble nr. 13, mens hans to svenske rivaler tok 1. og 3. plass.

I TET-TRIOEN. Helene Mjelde Gjerde hadde to finske jenter å sloss mot i Zoom8, men i denne klassen kom avklaringen tidligere. De to finnene viste seg å være hakket for gode, men sammen med de to utgjorde Helene Mjelde Gjerde en trio som var klart i særklasse jenteklassen.

UTENFOR PALLEN. Ann Kristin Tangevold havnet på den forsmederlige, men absolutt gode 4. plassen. Samme skjebne led for øvrig Eirik Gamnæs fra Nesodden i gutteklassen. 7 gutter og 13 norske jenter deltok i de to Zoom8-klassene, som tilsammen talte 41 (jenter) og 47 (seilere).

Norske seilere blant de 20 beste:

Zoom8-jenter:

3) Helene Mjelde Gjerde, Hjellestad

4) Ann Kristin Tangvold, Moss

12) Stine Melkild, Tønsberg

13) Lene Hjellestad, Hjellestad

16) Victoria Heiås, Bundefjorden

Zoom8-gutter:

4) Eirik Gamnæs, Nesodden

9) Andreas Hole, Moss

19) Marius Dyhr Petersen, Moss

Fullstendige Zoom8-resultater.

BESKJEDENT I E-JOLLE. I Europajolle var den norske innsatsen mer beskjeden. 31 seilere deltok, og blant dem plasserte Håvard Katte Fjon seg midt i haugen; på en 14. plass. To hakk bak fulgte Hartvig Kristiansen seg.

7 norske Europajolle-seilere deltok.

Fullstendige Europajolle-resultater.

GOD I LETT VIND. Anniken Bjørnstad fra Asker var lenge med i medaljestriden i jentenes Optimist-klasse, men da det frisknet på, holdt det ikke helt inn. 5. plass blant 77 seilere er imidlertid et strålende resultat og Asker-seilerens beste prestasjon så langt i karrieren.

For Maia Agerup fra KNS var det motsatt, hun seilte seg opp og inn til en 11. plass.

Hele 21 norske gutter og 20 jenter deltok i Optimist-klassene, som talte henholdsvis 90 og 77 seilere:

Norske seilere blant de 20 beste:

Optimist gutter:

3) Andreas Dyhr Petersen, Moss

Optimist jenter:

5) Anniken Bjørnstad, Asker

11) Maia Agerup, KNS

19) Amalie Hjellestad, Hjellestad

Fullstendige Optimist-resultater.

BESKJEDNE NORSKE SEILERE. Med to bronsemedaljer var den norske troppen den mest beskjedne i mesterskapet. I klassene der norske seilere deltok, seilte svenskene og finnene hjem to gullmedaljer hver, mens Danmark tok en, men til gjengjeld tre sølvmedaljer. Bare estlenderne, som er med i det nordiske fellesskapet, tok mindre for seg av premiebordet enn de norske seilerne med sin ene bronsemedalje.

NORSK OPTIMIST-SPENNING. Ønsker du flere detaljer og å ta del i den norske spenningen den siste regatta-dagen, har Simen Storrud i Norsk Optimistjolle-klubb lagd denne oppsummeringen:

Med den siste regattadagen i Helsingfors forsvant det fine sommerværet. Borte var tropevarme og sol, og seilerne måtte ta til takke med gråvær, 14 grader og 5 sekundmeter fra nordøst. Men dårlig vær for landkrabber betyr jo ikke dårlig vær for seilere. Forholdene var perfekte for tente optimister.

 

KONTROLLERTE NERVENE. Med Andreas på 2. plass og Anniken på tredjeplass var spenningen stor før dagens første seilas. Men Andreas Dyhr Petersen viste at han har nerver av stål og seilte sikkert inn til en 5. plass. Ledende svenske Oliver Österberg var plutselig helt borte i denne seilasen, og det viste seg også etter hvert at han pådro seg disk på blackflag. Dermed var Andreas best sammenlagt for første gang i mesterskapet.

RAKNET LITT.  Anniken fikk det tydelig tøffere, og maktet ikke å følge opp den utrolig gode seilingen hun hadde prestert så langt i mesterskapet. Hun seilte inn til sin dårligste plassering så langt – 60. plass, og dermed begynte det å spøke for pallplasseringen.

JENTER MED OPPTUR. Katarina Cezilie Broch fra Bundefjorden og Maia Agerup fra KNS visste imidlertid å ta vare på muligheten i regattaens nest siste seilas, og klemte til med henholdsvis 4. og 5. plass. Dermed klatret de godt på resultatlisten, og den siste seilasen begynte å bli virkelig interessant for de to jentene.

For Amalie Hjellestad Hella fra Hjellestad kom den svake plasseringen i denne seilasen – 61. plass.

GUTTER MED OPPTUR. Blant de andre norske gutta var det Mads Severin Hassum-Olsen fra Moss og Arthur Visedo Eriksen fra Drøbak som gjorde det best i den nest siste seilasen. Mads Severin, som gjorde det så skarpt den første dagen, men som seilte seg en god del ned andre dag, plukket 25. plassen rett foran Arthur på 26.

Knut Reidulff fra Asker, som lå nest sist av de norske etter første dag, men som seilte seg opp og lå plassert som nest beste nordmann etter seks seilaser, seilte nå inn til 29. plass. Og da svært mange av de som lå foran ham på listen kom inn bak, avanserte han sammenlagt.

SPENNING TIL SISTE SLUTT.  Anniken Bjørnstad så ikke ut til å få det helt til i siste seilas heller da hun rundet første kryssmerke som nummer 36. Men på siste kryssmerke var hun plutselig oppe på 16.-plass, og den plassen holdt hun til mål. Dermed endte hun på 5. sammenlagt. Pallplassen røk, men slett ikke dårlig gjennomført mesterskap av Asker-jenta.

Maia Agerup så også ut til å ha funnet formen og rundet 11. på første kryss. Til mål hadde hun seilt seg ned til 18.-plass, men det holdt til 11. plass sammenlagt – en solid opptur for KNS-jenta.

Katarina Cezilie Broch klarte ikke å følge opp 4. plassen fra foregående seilas, og var i mål som nummer 28. Men det holdt til 25. plass sammenlagt, og det var et solid byks frem på resultatlisten fra dagen før.

Amalie Hjellestad Hella ville vise at 61.-plassen fra forrige seilas bare var en glipp, og seilte inn til 23. plass. Dermed kapret hun 19. plassen sammenlagt – bare to plasser ned fra der hun lå da dagen startet.

TØFFE SVENSKER. Andreas Dyhr Petersen førte som vanlig an blant de norske gutta i siste seilas. Problemet var bare at to svenske karer seilte enda vassere enn ham. 13. plassen holdt ikke til å forsvare 1. plassen sammenlagt – heller ikke 2. plassen. Men bronse er ikke å kimse av i et nordisk mesterskap.

Svenske Pontus Dahl som stakk av med seieren i dagens første, prikket inn nok en seier, og dermed var han mester. Landsmann Oliver Österberg, som hadde holdt tetplassen gjennom de første seks seilasene, seilte inn til 3. plass, og måtte nøye seg med 2. plassen sammenlagt.

Knut Reidulff endte på 32.-plass i denne seilasen. Det holdt til 21. plass sammenlagt som nest best av de norske guttene. Egentlig litt av en prestasjon etter å ha ligget blant de aller siste etter tre seilaser!