NM i Killing

Nergaard-familien tapetserte pallen

Nergaard-familien tapetserte pallen

Det ble et kraftig innslag av familien Nergaard – Kristian, Peder og Caroline – da NM i Killing ble avviklet for første gang på 26 år.

De senere årene er det blitt blåst liv igjen i den tradisjonsrike kjølbåtklassen Killing; båten som er blitt kalt for «idiotsikker» fordi den ikke kan kullseile og som hadde sin storhetstid på 1970-tallet som en populær rekrutteringsbåt. Opprinnelig ble båten bygd i finér med knekkspant, men rundt 1970 kom det også en versjon i plast som etter hvert overtok for finér-båtene.

FØRSTE NM PÅ 26 ÅR. Spesielt i området rundt Hankø har Killingen fått sin renessanse, og i år er de blitt mange nok til å kunne avholde sitt første offisielle norgesmesterskap siden 1984. Da vant Kenneth Einar Nyborg og Ellen M. Hansen som nettopp er fra området; de seilte for Slevikkilen Seilklubb, som nå er innlemmet i Fredrikstad Seilforening.

I 1984 stilte 16 båter til start og klassen mistet sin NM-status, i  år stilte 24 båter til start i Hankøsundet med KNS som arrangør og mestrene kunne få sine offisielle NM-medaljer.

NERGAARD X 3. Resultatlisten forteller sitt tydelige språk om at familien Nergaard har et ekstra godt grep på båttypen. Mestere etter seks seilaser ble Per G. Braathen og Kristian Nergaard, mens sølve gikk til broren Peder med kone Caroline. Disse to lagene var i særklasse foran bronsemedaljørene Jon og Emil Mellbye.

Kristian Nergaard ble kåret til Mesternes Mester for 2009, og igjennom et nytt NM er han på god vei til å kunne forsvare den tittelen når nye Mesternes Mester skal kåres til høsten igjen.

KJENTE SEILERE. Resultatlisten fra Killing-NM inneholder mange kjente seilernavn og tidligere mestre i ulike klasser, som for eksempel Eivind Astrup (4), Herman Horn Johannessen (6), Janette Lunder (tidligere Lunde) (8), Haakon Horn (9), Inger Åsle Hatch (10), Thomas Oksmo (13), Tom Knutsen (15), Peder Anker (19), Jørgen Heje (20) og Werner Werenskiold (22).

I NM kreves det at både rormann og mannskap er medlem av en forening, men arrangørens resultatliste sier ikke noe om seilernes tilhørighet. Det er imidlertid grunn til å tro at majoriteten av seilerne tilhører arrangørforeningen…