53 båter i Snipe-EM 9.–14. august:

Seilere fra ni nasjoner samles til EM-dyst

Seilere fra ni nasjoner samles til EM-dyst

Pulsen begynner å gå høyt i Vestfjordens Seilforening. Mandag 9. august legger 53 Sniper fra 9 nasjoner utpå for å seile om EM-medaljer.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, det begynner å bli liv her i Bruksveien på Snarøya, bekrefter Birger «Bigga» Jansen, dypt involvert i arrangementet, men også deltager i mesterskapet.

INGEN YACHTCLUB. – I dag kom det en 40 fots container fra Spania uanmeldt. Den skulle jo ha en plass, og slikt blir det jo litt ekstra armer og bein av. Vi måtte jo rydde unna en del for å få plassert den, sier Bigga.

– De tror jo kanskje de kommer til en yachtclub, men vi har verken doer, dusjer eller stort klubbhus her i Vestfjorden, men vi har fått ordnet det slik at deltagerne kan dusje hos Snarøen Sportsklubb, sier han, og bekrefter at han håper at det påtenkte seilsportanlegget på Snarøya en gang skal bli virkelighet.

– Men, sier han, – vi gjør så godt vi kan og skal gi deltagerne et godt og verdig mesterskap.

TRE BANE-ALTERNATIVER. 53 lag stiller til start og de har to banealternativer. Ved sydlige eller nordlige vinder vil banen ved Vassholmen bli brukt, men blåser det fra øst eller vest må seilerne trekkes syd for Gåsøya for at det skal bli plass til en bane som skal kunne gi seilerne fra 60 til 90 minutters seiling.

I Snipe-EM er det også slik at det er tre banealternativer. Blåser det under 6–7 m/sek seiles det to runder på pølsebane, blåser det fra 6–9 m/sek seiles det på det man tidligere kalte «en olympisk bane» (kryss-slør-slør-kryss-lens-kryss) og blåser det mellom 9 og 12 m/sek legger seilerne ut på to trekant-runder. Blåser det over 12 m/sek (25 knop) i startområdet, blir det ikke arrangert seilaser.

– Så fort det blir trøkk og Snipen planer, så prioriteres det å seile slør på unnavindsleggene, sier Birger Jansen.

UNGE, AMBISIØSE SPANJOLER. Deltagelsen er Vestfjordens Seilforening fornøyd med, men de savner deltagelse fra øst-Europa.

– De er uteblitt helt, og vi har ikke hørt et ord fra dem. De svarer ikke en gang på eposter; vi får bare «error» i retur, og ikke vet jeg hva som er skjedd der borte, sier en undrende Jansen.

Og i deres fravær peker han ut spanjoler, belgiere og noen italienere som favoritter.

– Dette er unge, sultne og ambisiøse seilere som ser på Snipe-seiling som et ledd i karrieren sin. Mange av disse seilerne forsvinner senere over i storbåter som sailing mastere, og i Spania spesielt er Snipe-klassen blitt et utstillingsvindu for talenter som vil videre. Et godt resultat i EM er viktig for dem, sier Bigga, som med sine 62 år stiller i den helt andre enden av skalaen:

Han er mesterskapets eldste deltager, men neppe den som er i dårligst form:

VELTRENT. – Jeg trener ishockey tre ganger i uken og er bevisst på hva jeg spiser, sier den tidligere landslagsspilleren i ishockey, som i EM seiler sammen med Lise Gehrken. De to har som ambisjon å komme inn blant de 10 beste, noe Birger Jansen mener kan bli knallhardt.

Birger Jansen forteller at utviklingen i klassen har gått i retning av lettere og lettere seilere (140–145 kg), og flatere og flatere seil. I tillegg har treningsiveren blant de beste økt betraktelig.

I HARMONI MED SJØEN. – I  Snipe gjelder det hele tiden å være dus med sjøen og vinden og bruke roret og kroppen slik at du utvikler mest mulig kraft til å drive frem båten. Og for å få til dette, er det timer i båten som gjelder, og det er ganske fantastisk å se hvordan de beste beveger seg inn og ut ettersom trykket i båten endrer seg. Dette gjelder både på kryss, slør og lens. Dette er teknikker sydeuropeerne er spesielt gode på, sier han.

– Selv synes jeg det morsomste med Snipen er den taktiske og strategiske utfordringen. Med båtens høye bom ser du hele feltet, og i og med at du taper lite på å slå, gir dette stort spillerom for å utnytte vindskift og trykkforskjeller på banen. Dessuten er båten drit-hard å seile, sier han – noe som nok passer den veltrente seileren godt. Skjønt:

– Jeg fikk en prolaps i ryggen tidligere i år, og det medførte at jeg lå strak i 7–8 jævlige uker. Nå er jeg heldigvis bra igjen, men ikke helt i toppform.

HÅP FRA ÅSGÅRDSTRAND. Birger Jansen holder de norske mestrene, brødrene Jostein og Asbjørn Grødem fra Åsgårdstrand, som det sterkeste norske håpet.

– Spesielt om det blir fra lite til mellomvind, kommenterer han.

Han har også tro på Ulrik Sandvig og Taya Ferner Heglund i EM-feltet.

11 seilaser er planlagt gjennomført, og det er ingen finaler med de beste. Alle seiler alle seilasene.

– Å seile finaler er usosialt. mener Birger Jansen.

Mesterskapet starter mandag og avsluttes lørdag 14. august. Du kan følge utviklingen på mesterskapets egen hjemmeside.