NM i Andunge

25 båter til start i Andungeklassen

25 båter til start i Andungeklassen

Når Andungeklassen samler seg til NM utenfor Børsholmen i Asker i ettermiddag er det 25 båter på startlinjen  inkludert tre svenske mannskaper. De to siste års norgesmestere, Torgeir Pedersen og Terje Sorteberg stiller ikke til start i år, og mesterskapet er mer åpent enn på lenge.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje blir det svensk seier for første gang. Lars Gelin har vært høyt oppe på premielisten i det åpne mesterskapet tidligere. Fjorårets to øvrige norske medaljevinnere, Jan Kildal og Preben Wang er imidlertid på plass. Det er også etter mange års fravær den tidligere OL-seileren Erling Landsværk med NM-titler i flere båtklasser. Som vanlig er det flere familiebåter med erfarne rormenn og ungt mannskap.

Andungen en ektefødt askerbøring. Det var den litt utradisjonelle gjengen av noen seilungdommer på Børsholmen som kjempet den igjennom til stor motstand fra de finere seilforeningene lenger inne i fjorden. De ønsket seg en egen rask og rimelig seilbåt som åpnet for overnattingsturer. De bestemte seg for å lage en båt selv.

Forgrunnsfiguren i denne guttegjengen var Jan «Mattis» Mathiesen, og det var han som i 1943 kom med den egentlige ideen om hvordan båten skulle bygges. Mattis gikk så til sin fetter - ingeniør. Thorvald Gjerdrum - og han tegnet båten i 1944. Tidlig i 1945 ble byggearbeidene på den første båten påbegynt hos verftet Anker & Jensen (Vollen, Asker). 25. juni 1945 ble den første andungen sjøsatt.

Det er i dag registrert 178 andunger i Norge og drøyt 100 i Sverige.