Søk i arkivet

For første gang på 7 år22 båter kjemper om Yngling-NM

22 båter stiller i Yngling-klassens første NM på syv år kommende helg.

22 båter er påmeldt til det forestående norgesmesterskapet i Yngling, som går i regi av Trondhjems Seilforening 27.–29. august. Det er for øvrig første gang på 10 år at foreningen er NM-arrangør; mange gode krefter er derfor satt i sving for å få til et vellykket arrangement.

Og med 22 båter på startlinjen er det duket for at vinnerne skal kunne kalle seg norgesmestre når siste seilas i mesterskapet er historie. Alderen på dem som sitter til rors i de 22 båtene spenner fra 17 til 65 år.

OL-NEDTUR.
Etter at Yngling fikk status som kjølbåtklasse for kvinner i OL, forsvant oppslutningen om klassen her i Norge. Det er ikke første gang det skjer med en klasse om den får OL-status. Gang på gang har det samme skjedd med andre klasser, og det er når avstanden mellom de beste som satser på internasjonalt toppnivå og den store majoriteten i klassen blir for stor, at bredden forsvinner. Kostnadsnivået har også hatt en tendens til å fyke i været sammen med OL-statusen.

Dette rammet Yngling-klassen, som imidlertid nå er i ferd med å samle seg igjen til et fornyet liv i seiler-Norge, og at klassen igjen nå vil kunne kåre sine norgesmestre, viser at man er på rett vei.

TRONDHEIM STØRST. Den største flåten i landet har for tiden arrangørforeningen selv. Ved siste opptelling talte den 19 båter, og de av trønderseilerne som ikke selv kan stille, har lånt bort båtene sine. Det betyr at NM vil ha seilere også fra Bergen, Oslo og Fredrikstad. At seilerne igjen også har rettet blikket ut i den store verden, viser det faktum at Norge stilte med to båter i det nylig avsluttete VMet til klassen i Nederland – dog uten toppresultater.

ØKENDE INTERESSE. –  Norsk Ynglingklubb opplever nå en økende interesse rundt klassen med nyspirende miljøer i Oslofjorden og en match-satsning på Sørlandet. Vestlandet med Askøy Seilforening og Sjøkrigsskolen er også en solid bastion for klassen. I tillegg finnes det mange båter på hytter og marinaer rundt om i landet – i tillegg til flåten i Trondheim, sier Kristine Suul Brobakke, som er leder av Norsk Ynglingklubb.

Potensialet for å få klassen permanent på fote igjen burde med andre ord være tilstede.

PÅ BYFJORDEN. NM-seilingen i Trondheim vil foregå på Byfjorden innenfor Munkholmen.

– Trondheimsfjorden er unik for regattaseiling. Det er få navigasjonsutfordringer, men man må ha større fokus på værsystemer, vindskift og strøm, sier Kristine Suul Brobakke.

Mer informasjon om NM og Ynglingen.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen