Tall etter ORC-NM

Hvor fort skal de seile?

Hvor fort skal de seile?

FRAM XVI seilte hver av de fire seilasene i ORCi-NM i ensom majestet langt foran i feltet, men de seilte ikke fort nok. Hvor fort må de egentlig seile?

Publisert Sist oppdatert

Selv om de tok igjen båter med en hel runde, seilte likevel ikke FRAM XVI og skipper Kjell Arne Myrann fort nok til å bestige NM-pallens øverste trim. I de fire seilasene var de henholdsvis 11 min, 59 sek – 13 min, 59 sek - 10 min, 54 sek og 13 min, 02 sek foran nest raskeste båt på seilt tid i mål. Dette forspranget klarte de å opparbeid seg i løpet av bare i 38–39 minutters seiling. De seilte med andre ord 30% raskere enn de andre båtene – minst.

Med disse forsprangene ble laget henholdsvis nr. 4-1-7-2.

OPPE I 22 KNOP. Om bord i FRAM XVI forteller de at de seilte med 9,1 og 9,2 på loggen på bidevind – og unna været lå de imellom 15 og 22 knops fart. Dette er tall på loggen som de mener er helt på høyde med tallene de har når de hevder seg internasjonalt.

De var «på taket» (broachet) bare en gang i løpet av de fire seilasene, ellers hevder de at de gjorde få feil. Dessuten hadde de fordelen av å kunne seile uforstyrret i fri vind i front av feltet hele tiden.

Likevel holdt det bare en gang til seier; da var de 13 minutter og 59 sekunder foran båt nummer to på utseilt tid. De måtte med andre ord seile over 35% raskere enn konkurrentene for å seile opp måltallet sitt vis á vis de andre konkurrentene i ORC-NM.

JEVNT. Til tross for dette store spriket i utseilt tid – og ulike båter – viser korrigert tid at det var svært liten forskjell på prestasjonene. For gitt at ORC-måltallet skal likestille båtenes potensiale i utgangspunktet og at det er seilernes prestasjoner som skal være avgjørende, kan det konkluderes med at deltagerne i ORC-NM var svært jevngode:

  • I første seilas var det 8 sekunder imellom nr. 1 og 2 på korrigert tid. Mellom nr. 1 og nr. 5 var det 1 minutt og 15 sekunder. Og mellom første og siste båt var det 7 minutter og 14 sekunder.
  • I andre seilas var det 18 sekunder imellom nr. 1 og 2 på korrigert tid. Mellom nr. 1 og nr. 5 var det 1 minutt og 25 sekunder. Og mellom første og siste båt var det 7 minutter og 1 sekund.
  • I tredje seilas var det 38 sekunder imellom nr. 1 og 2 på korrigert tid. Mellom nr. 1 og nr. 5 var det 1 minutt og 42 sekunder. Og mellom første og siste båt var det 2 minutter og 51 sekunder.
  • I fjerde seilas var det bare 1 sekund imellom nr. 1 og 2 på korrigert tid. Mellom nr. 1 og nr. 5 var det 37 sekunder. Og mellom første og siste båt var det 2 minutter og 39 sekunder.

 

Jevnere er det neppe i en entypeklasse…

For å få en idé om hvor fort en TP 52 seiler, kan du jo bare ta en kikk på dette klippet! De seiler i 20–25 knop…