Seilmakeren Doublehanded 2011 retter blikket nordover

Nytt løp med spennende utfordringer

Nytt løp med spennende utfordringer

I stedet for å seile sørover fra Askøy Seilsportsenter, har Askøy Seilforening rettet blikket nordover for 2011-utgaven av Seilmakeren Doublehanded.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et svar på hva seilerne har etterlyst de siste årene, sier Helge Ivarsøy, som i sin tid var med på å ta initiativet til den populære shorthandedseilasen.

TIL FLORØ. I stedet for å seile sørover til Skudeneshavn, vil seilerne i 2011 seile nordover med Florø som nytt pitstop.

MINDRE BINGO. Seilernes etterlysning har gått på at avslutningen av regattaen for manges vedkommende fikk et for stort element av «bingo» over seg, i og med at mange ankom mål utpå kvelden og dermed fullt og helt var overlatt til strøm- og vindforholdene i de trange passasjene inn mot mål. Alt hva de hadde opparbeidet seg av forsprang til konkurrentene tidligere i løpet, kunne lett gå tapt her. Noe som for mange føltes veldig urettferdig.

– Sotrabroen og Vatlestraumen vil nå være historie med dette nye løpet, sier Ivarsøy.

Innspurten mot mål vil nå gå sørover i Hjeltefjorden. Denne fjorden er betydelig større og mer åpen, og den byr på mer stabile vindforhold og lite strøm.

– I det hele tatt vil dette nye løpet by på færre muligheter for uheldige vind- og strømforhold, mener Helge Ivarsøy.

 

UKJENT REGATTA-FARVANN. Det nye løpet vil by på start i området Hauglandsosen–Ramsøy  og vil deretter by på fritt løp nordover til Florø. Det betyr at løpet starter nordover i Hjeltefjorden til Fedje der den første muligheten til å gå utenskjærs byr seg. Deretter må det tas valg ved Sula og ved enden av Sognefjorden, hvoretter man passerer Værlandet og Alden. Deretter settes kursen via Askvoll til Florø.

– Det som er spennende med dette løpet er at det ukjent regattafarvann for de aller fleste. Det er svært få regattaer som går i dette farvannet. Dessuten går det i et område med fantastisk natur og med utallige løpsalternativer, sier Finn Espeseth, som vil ha hovedansvaret for regattaen i 2011.

Det nye løpet gir med andre ord østlendinger og vestlendinger et likere utgangspunkt; her er det få seilere med lokalkjennskap. Det er bare Høststormseilasen av større regattaer som vanligvis går i denne retningen. Ellers foregår de aller fleste regattaer med utgangspunkt i Bergen i området syd for byen. Det nye løpet vil være på ca. 80 n mil hver vei.

I Florø vil Florø Seilforening være samarbeidspartner, og der vil seilerne møte et svært entusiastisk vertsskap.

STARTER SENERE PÅ DAGEN. En annen nyhet er at starten fra Askøy vil gå senere på dagen. I stedet for kl 1300 som har vært vanlig til nå, sendes båtene avgårde i en fellesstart trolig kl 1600. Det betyr at båtene under normale forhold vil ankomme pitstop på dagtid, noe som er en fordel både for seilere og arrangører – og ikke minst media.

– Dette nye valget gir også mulighet for differensierte løp for båtene. Vi tenker å gi de største båtene en ekstra sløyfe slik at båtene skal komme mer samlet både til pitstop og til mål på Askøy Seilsportsenter, sier Håvard Espeseth, regattasjef for 2011-arrangementet.

Askøy Seilforening ønsker også at det nye løpet skal bety at alle deltagerne samles i seilsportsenteret både før regattaen – og ikke minst etter til premieutdeling og seilerfest.

– Ja, målet vårt er å få til at både seilingen og det sosiale før og etter seilasen blir 100% vellykket ved dette nye alternativet, sier Helge Ivarsøy.

100 BÅTER – MINST. Arrangørene i Askøy Seilforening legger ikke skjul på at målet i år er atter å komme opp i et deltagerantall på over 100 båter.

Når regattaen vil foregå vil bli fastlagt på terminlistemøtet til Hordaland Seilkrets 20. oktober. Regattaen har tidligere fulgt pinsen og er blitt seilt i de siste ukedagene før pinsen.