Ett døgn igjen til start i Route du Rhum

– Dette er stort – og ganske uvirkelig!

– Dette er stort – og ganske uvirkelig!

– Det var ganske uvrikelig å bli kalt opp på scenen i går til applaus fra tusenvis av tilskuere, forteller Rune Aasberg, som i morgen legger ut på en av verdens største soloseilaser.

Publisert Sist oppdatert

I går ble alle deltagerne i Route du Rhum presentert på en scene i St. Malo, og på storskjermer bak scenen ble filmer og bilder av de enkelte seilernes båter vist frem etter hvert som de ble kalt opp på scenen – til stor jubel fra mange tusen tilskuere.

UVIRKELIG. – Det var ganske uvirkelig å stå der oppe og høre tusenvis av mennesker klappe for deg, sier Rune Aasberg.

– Uansett hva som skjer, er dette et minne for livet, sier han.

MEDHJELPERE. Nå er de siste forberedelsene i gang; båten skal klargjøres og Rune har seks norske hjelpere som har tatt veien til St. Malo for å hjelpe ham.

– Nå skal det bli deilig å komme i gang og komme inn i rutinene om bord, sier Rune, som håper han vil klare å holde følge med de beste.

– Det er mange bra seilere her og det er ingen tvil om at de kommer til å gi flatt jern fra starten av, sier Rune Aasberg til SEILmagasinet.

– Har du noen formening om hvordan du ligger an fartsmessig?

– Ha’kke peiling, innrømmer han, – men jeg skal gjøre så godt jeg overhode kan for å henge med, forsikrer han.

TIDLIG PÅ’N. I morgen klokka 0545 må båten være på plass i havneslusen som skal bringe Rune Aasberg og båten hans ut på det åpne havet. Tidevannsforskjellen er ca. 10 meter, og båtene ligger i et eget havnebasseng på et annet nivå enn havet utenfor. Derfor kan han ikke stikke til havs når det måtte passe for å rekke starten i morgen kl 13:02.

Alle de norske medhjelperne blir med ham i båten og stå ham bi så tett oppunder starten som mulig.

– Vi har fått en RIB til å plukke oss opp når vi kommer utpå og starten nærmer seg, forteller Simen Løvgren, en av Runes medhjelpere. Han har selv bursdag i dag og er strålende fornøyd med å kunne feire dagen i det han kaller for shorthandedseilernes Mekka.

FLERE ENN PÅ LILLEHAMMER. – Jeg har nesten ikke ord, når jeg skal beskrive det jeg ser rundt meg. Det kryr av mennesker overalt, og å forsøke å forflytte deg langsmed kaien her kan du bare glemme; folk står som sild i tønne. Dette får faktisk Storgaten i OL på Lillehammer til å blekne, sier Løvgren, som anslår at det må være mange hundretusen mennesker tilstede i områdene nær havnen.

Selv ankom han i går kveld, og i øyeblikket er han behjelpelig med en siste gjennomgang av elektronikken om bord i Runes båt, SOLO.

SISTE SJEKK. – Ja, brygga bærer preg av at det nærmer seg. Det er sjekking av båter og utstyr over alt og saker og ting bæres om bord i båtene. Det er mye trafikk på bryggene her hvor kun de med gyldig pass har adgang, forteller han.

Et førsteinntrykk av den nyeste generasjonen av Class 40er oppsummerer han slik:

NYE BÅTER. – Det virker som om båtene blir lavere i fribordet og at cockpitene blir mer og mer overbygd. Dessuten kommer alt av tauverk inn i cockpiten slik at nærmest alle manøvre kan foretas derifra. Båten ligner mer og mer på de nyere Open 60ene.

KRIBLER. Med tanke på starttidspunktet i morgen blir det en tidlig kveld på det norske teamet – ikke minst for seileren selv.

– Ja, vi må vel beordre ham i seng på et eller annet tidspunkt, sier Simen.

– Ja, jeg merket i går natt at det kriblet litt, og det vil det vel gjøre i natt også, sier Rune Aasberg til SEILmagasinet.

Se bilder fra Route du Rhum og St. Malo.